Новата учебна година ще бъде сложна за Европа заради пандемията от коронавируса - досегашните данни показват, че класните стаи не са значим източник на зараза, но младите хора заразяват други на социални събирания. Това коментира регионалният директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге миналата седмица.

"Младите хора няма непременно да умрат, но това е торнадо с дълга опашка. Тази болест поразява множество органи - вирусът напада белите дробове, но и сърцето, и други, каза той. Младите хора, особено с идването на зимата, ще поддържат по-близки контакти с по-възрастното население."

Европейските държави - членки на СЗО (53 на брой), ще обсъждат казуса с учениците по време на COVID-19 тази седмица, а след това още веднъж в средата на септември. Причината Ханс Клюге обобщава така: "Не можем да отворим обществата без първо да отворим училищата."

По-добре децата да са в клас

Европейските ръководители от всички цветове на политическия спектър изпращат необичайно единно послание: "Дори при пандемия е по-добре децата да бъдат в клас", отбелязва агенция "Асошиейтед прес".

Премиерът на Франция Жан Кастекс обеща "да направи всичко", за да върне хората в училище и на работа. Британският министър-председател Борис Джонсън определи отварянето на училищата като "морален дълг", а правителството му дори заплаши с глоби родителите, които оставят децата си у дома. Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца внезапно затвори дискотеките този месец с единствената цел "до отворим училищата през септември при пълна безопасност".

Повечето от 11-те милиона ученици в Обединеното кралство не са виждали класна стая от март и повторното отваряне на училищата е на водещо място в политическия дневен ред. Във Великобритания има 41 515 свързани с вируса смъртни случаи - най-големият потвърден брой в Европа - и правителството на Джонсън бе силно критикувано за реакцията си на пандемията. (Какво става в Шотландия, която отвори училищата по-рано от останалата част от Обединеното кралство, четете тук.)

Някои европейски училища планират или обмислят хибридна учебна година, с частично присъствени и онлайн часове. Повечето обаче са си поставили за цел цялото обучение да бъде с присъствие в клас.

В клас, но как

Това е основният въпрос, на който всяка държава дава различен отговор. Сред въведените мерки са: места за измиване на ръцете, еднопосочни коридори, различно начало на часовете, плаваща обедна почивка.

В някои райони се раздават безплатни лаптопи в случай на нови затваряния. Много страни изискват маски в училище, но правилата за това къде да се носят и от каква възраст варират.

Отделните държави

На фона на неочакваната нова вълна заразявания в тежко засегнатата Испания властите там се мъчат да променят плановете си за повторно отваряне на училищата на 4 септември. Това включва наемането на 10 хиляди допълнителни учители, изграждането на импровизирани класни стаи в училищните дворове с цел печелене на пространство и оформянето на групи от ученици, които могат да се смесват помежду си, но не и с ученици отвън.

Испанчетата на шест години ще трябва да носят маски в клас, съобщи кабинетът. Те ще трябва да спазват дистанция от 1.5 м едно от друго, а началните класове ще бъдат разделени на по-малки групи за учене и почивка. Затварянето на училищата ще е последната възможна мярка, уточни здравният министър Салвадор Ия и уточни, че случаите ще се разглеждат един по един. Учителските синдикати обаче критикуват недостига на финансиране и призовават за стачки от следващата седмица.

Италия, първата гореща точка на вируса в Европа, е наела временно допълнителни 40 хиляди учители и е поръчала още ученически чинове, но част от тях няма да бъдат готови до октомври. А и много родители и учители не са наясно за това как ще вървят нещата, когато на 14 септември бъдат отворени повечето училища. Те се чудят как претъпканите и затънали в проблеми училища ще са в състояние да осигурят един метър дистанция между учениците и по-малобройни паралелки. (Повече за мерките в Италия четете тук.)

Германия може да служи като предупреждение, или като пример (повече четете тук.). В най-малко 41 от 825-те училища в Берлин бяха открити случаи на коронавирус, след като занятията бяха подновени този месец. И хиляди ученици в страната бяха поставени под карантина.

Германия обаче е решила твърдо да не затваря отново училищата, а вместо това отделни ученици или паралелки биват поставяни под карантина.

Вчера френските лекари критикуваха планираното отваряне на училищата тази седмица. "Правилата, планирани за началото на учебната година от 1 септември, не защитават нито персонала, нито учениците и техните семейства", заявяват лекарите в открито писмо, публикувано в неделния брой на ежедневника "Паризиен" и цитирано от ДПА. Медиците призовават за задължително носене на маска от всеки на възраст над шест години, като допълват, че установените мерки не са достатъчни да спрат настоящото нарастване на случаите.

Гърция трябва да обяви мерките си днес, като по информация на вестник "Катимерини" училищата вероятно ще отворят на 14 септември. Засега се знае, че без маска децата няма да бъдат допускани в училище. "Ако дете откаже да носи маска или родителите го тласкат към това, ще бъдат взети всички педагогически мерки", каза образователният министър Ники Керамеус. Властите са отделили 6.2 млн. евро за покупката на маски за учители и ученици, като идеята е те да са безплатни и налични от първия учебен ден. Националната организация за обществено здраве работи по общо 15 мерки, които трябва да бъдат обявени в идните дни.

И според Брюксел отварянето не носи риск

Отварянето на училищата не се очаква да доведе до голям скок в случаите на коронавирус, заяви в интервю европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис. "Проучванията в няколко страни от ЕС показаха, че предаването (на вируса) от дете на дете в училищата е рядкост и отварянето на училищата не води до значително увеличение на инфекциите", каза тя пред италианския вестник "Стампа", цитирана от ДПА и БТА. "Според данните, с които разполагаме, ако се прилагат добри санитарни мерки, като това между учениците да има разстояние или те да са разделени на групи, малко вероятно е училищата да се окажат по-голям източник на инфекции, отколкото други места. Именно на това се надяваме и ние", добави Кириакидис.

Дневник