Миналата седмица прокуратурата е спряла "в ускорен порядък" разследването за отравянето на собственика на оръжейния холдинг "Емко" Емилиян Гебрев. Това обяви самият той пред Би Ти Ви, като уточни, че това е станало на 25 или 26 август. По думите му е спряно разследването само в частта, която касае обвинените трима руски граждани.

"Голяма част от разследванията с чужди служби започват да стигат до такива етажи на властта на територията на нашата страна, които са крайно неприятни", уточни защо според него се е стигнало до прекратяването на разследването.

Гебрев, синът му и производственият директор на "Емко" бяха приети в болница след отравяне с неизвестно вещество през април 2015 г. В началото на миналата година прокуратурата обвини трима граждани на Русия за опит за предумишлено убийство на тримата българи. Според прокуратурата при покушението е било използвано вещество, което най-вероятно е от групата "Новичок", разработвана в бившия СССР. Месец след повдигането на обвиненията се разбра, че един от ключовите участници в групата, извършила покушение срещу Гебрев, е бил до съвсем скоро руски дипломат към Световната търговска организация в Женева. .

Бизнесменът изрази възмущение, че изобщо не се разследва дали обвинените руски граждани са имали помощници в България и кой е имал интерес от неговото отравяне.

"Никой не разследва генерално случая. Разследва се малко секторче от него - тези трима руснаци, които са най-обикновени изпълнители. В прокуратурата не желаят да погледнат цялостно на нещата. Знам, че тримата руснаци се издирват с червена бюлетина на Интерпол", каза още Гебрев.

Той допълни, че "българската прокуратура много често се изказва без да мисли какво казва". "Категорично нямам каквото и да е доверие на прокуратурата. Затова е и този протест на улицата. Явно не съм само аз пострадал от действията ѝ", добави Гебрев.

Дневник