Липсата на кворум спаси центристкото правителство на Румъния от вот на недоверие, за който опозицията смята, че щеше да спечели. Премиерът Людовик Орбан избегна опита на социалдемократите да го свалят, подобрявайки имиджа си седмици преди местни избори и няколко месеца преди парламентарните.

Само 226 депутати от необходимите 233 се явиха в парламента вчера. Двукамарният парламент на Румъния има 465 члена. На въпрос дали ще опита да пренасрочи гласуването, лидерът на социалдемократите Марсел Чолашу каза "Няма какво да се пренасрочва, той се провали." Той уточни още, че партията ще изключи от редиците си отсъстващите.

Според анализатори опозицията се опитва да натрупа популярност преди местните избори през септември и парламентарните през декември. Те загубиха огромна част от подкрепата си на изборите през 2016 г. след множество опити да отслабят върховенството на закона.

Президентът Клаус Йоханис неведнъж е казвал, че няма да посочи социалдемократ за премиер, дори партията да събере мнозинство.

Дневник