Всички училища и детски градини в община Шумен са напълно готови за началото на учебната година. Това обяви на пресконференция днес зам.-кметът по култура и образование Найден Косев.  

28-те детски градини в града и селата от общината ще отворят със 122 групи. Общо записаните към днешна дата деца в тях са 2863. 

Косев обясни, че ситуацията заради коронавируса е трудна, но е направена организация, при която да няма контакти между децата от различните групи в една градина. Влизането сутрин ще е през 2 минути, за да няма струпвания. На учителите също е наредено да нямат близки контакти с колегите си от другите групи. 

"Във всички градини има създадени реални условия за започване на учебната година, няма проблеми нито с покриви, нито с отопление. 16 от тях са ремонтирани през лятото с бюджетни средства, като са изразходвани общо 65 хил. лв.", каза Косев.  

В 19-те общински училища и в Професионалната гимназия по селско стопанство тази есен ще учат общо 8290 деца от 1-ви до 12-ти клас. Записаните първокласници до сега са 710 и броят им е съвсем малко по-нисък от миналогодишния. Маломерните паралелки тази година са 27, от които 25 самостоятелни и 5 слети /в селата Градище и Мадара/.

В училищата, според заместник-кмета Косев, положението заради пандемията е много по-сложно, тъй като по-големите деца е по-трудно да бъдат ограничавани в контактите си. На ръководителите на всички училища е разпоредено при възможност да минат на двусменен режим, за да има колкото може по-малко ученици в сградата. Това обаче не навсякъде е възможно. 

Ще бъде спазено изискването на Министерството на образованието до първия учебен ден навсякъде да бъдат монтирани бойлери, за да могат учениците да мият ръцете си с топла вода. 

През лятото в общинските училища са направени текущи ремонти за 460 хил. лв.

ШУМ.БГ