Вицепредседателят на Европейската комисия за прозрачността и ценностите Вера Йоурова ще присъства на дебат в ЕП за върховенството на закона в България. Това потвърдиха пред "Дневник" от офиса на еврокомисаря.

Дебатът ще се проведе в Комисията по граждански свободи и правосъдие (LIBE) на 10 септември. Той следва закритото заседание на Мониторинговата група за върховенството на закона, на което миналата седмица присъстваха вицепремиерът по съдебната реформа Екатерина Захариева и представители на правосъдното министерство, прокуратурата, Комисията за защита от дискриминация и гражданския сектор.

Обсъждането в LIBE ще се проведе по инициатива на евродепутата от групата на социалистите Елена Йончева, каза тя пред "Дневник". "Това беше трудна битка, тъй като срещнахме съпротивата на Европейската народна партия (ЕНП, от чието семейство е и ГЕРБ, бел.ред).", отбеляза Йончева.

Йоурова бе еврокомисар по правосъдието в комисията "Юнкер", а в тази на Урсула фон дер Лайен се издигна до вицепредседател по ценностите и прозрачността. Една от основните ѝ задачи е поддържането на върховенството на закона и демократичните системи в държавите-членки. Заедно с колегата си Дидие Рейндерс, тя е другият еврокомисар, тясно свързан с изготвянето на докладите за върховенство на закона в страните членки, който трябва да бъде публикуван по-късно този месец.

Тя е и един от еврокомисарите, които публично заявиха, че искат страните от ЕС да получават средства от фонда за възстановяване и следващия бюджет, само ако имат достатъчно механизми за справяне с корупцията и добре работеща съдебна система. "Спирането на парите е нещо, което не бих искала да видя, но трябва да имаме в правния си ред някаква гаранция, че ако нещата много се объркат в държава членка, не могат да ѝ се изплащат парите на данъкоплатците", каза Йоурова на среща с правосъдните министри от ЕС през юли.

Йончева и колегата ѝ Радан Кънев от ЕНП са събрали необходимите подписи за дебат за положението в България и в пленарната зала на Европарламента, уточни още тя. "Още не е известна датата, тъй като това се решава на председателски съвет. Надявам се ЕНП да не използват процедурни хватки и да отлагат."

Следващото пленарно заседание на ЕП ще бъде между 14 и 17 септември в Страсбург. Засега в черновата на дневния ред няма споменаване на България, но той често се променя до последния възможен момент.

Дневник