Машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели, но и възможност за вот с традиционна бюлетина. При обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.

Създаване на нова глава в Изборния кодекс, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Тези промени в Изборния кодекс, внесени по предложение на ГЕРБ, приеха с 11 гласа "за" и 9 "против" (на БСП и ДПС) депутатите от комисията по правни въпроси в парламента.

Предложенията на ДПС не събраха нужната подкрепа - двама гласуваха "за", 8 "против" и 9 "въздържал се". Преди да бъдат приети окончателно промените, те трябва да бъдат обсъдени и подкрепени в пленарната зала. (Какви промени предлагат двете политически сили - четете по-долу.)

ДПС: Ние първи предложихме машинното гласуване

"Нашето неодобрение към предложенията на ГЕРБ е заради подхода. Наше предложение е да има машинно гласуване и този текст е приет. Предложението да се гласува без хартиени бюлетини е неизменно предложение на ДПС", заяви Йордан Цонев на днешното заседание на правната комисия.

"Над 65% от протоколите на последните избори бяха сгрешени и поправяни, преподписвани. Не твърдим непременно, че това е ставало умишлено, но не може 2/3 от протоколите от СИК да бъдат в този вид. Проблемите са свързани и с огромното текучество и неподготвеност в СИК. Сега всички се присъединяват към искането за машинното гласуване - и протестиращите, и сега и президентът. Но трябва да кажем, че зад това стои много експертен труд на ДПС", обяви Йордан Цонев.

По думите му от ДПС смятат, че ЦИК не трябва да поема правомощията, които правителството се опитва да прехвърли.

"Отговорност на правителството е да произведе или да възложи производството и сертификация на машините и на софтуера. Не е нужно да бъдат наемани и не беше нужно да се чака досега - държавата отдавна трябваше да направи всичко, което е нужно. Това не стана и топката се прехвърля от Министерския съвет към ЦИК и обратно. Позицията на ДПС е, че това не трябва да се случва", подчерта Цонев.

Той заяви, че е прав е проф. Константинов, който изчислява и посочва множеството проблеми - "не е работа на ЦИК да има складове и да мисли за логистиката".

Крум Зарков: Изборният кодекс на ГЕРБ е еманация на абсолютното безхаберие

Крум Зарков от БСП каза, че законопроектът, предложен от ГЕРБ, носи всички белези на законодателството, което ГЕРБ прокарва през последните години, и го обобщи като "еманация на абсолютно безхаберното отношение към един законодателен процес".

"Промените се предлагат в последния момент, след като вече изборите чукат на вратата. Българските граждани трябва да знаят, че практически с действията си ГЕРБ затрудняват изборния процес. Вместо яснота сега предложения законопроект внася допълнителен хаос. Неслучайно Стефка Стоева напусна, съзнавайки, че я вкараха в спирала, в която се търси кой да понесе отговорност", коментира Зарков.

По думите му се поставя под съмнение колко точно машини ще са нужни, а докато не е ясно колко ще са нужни, никой не се наема да ги осигури.

"Ако има устойчиво законодателство, естествено е да купим машините, а не да ги наемаме. Ние сме единствената държава в света, която твърди, че електронизацията на един процес ще го оскъпи. Вкарването на хартия в секция, в която се гласува и машинно, обезсмисля процеса", коментира още Зарков.

Той е категоричен, че този законопроект има скрити цели и мотиви и една от тях е да се затрудни машинното гласуване. "Това е част от нормативен блицкриг с обявяването на проект за нова конституция, който цели да всели объркване и да се внуши, че това правителство трябва да остане, защото има да свърши още работа. Това не е вярно. Търси се не кой да изпълни закона, а кой да поеме отговорност за неговото неизпълнение - това е прах в очите на хората. И не ни води до никъде освен до палатките и площадите с основателното искане за оставка", убеден е депутатът от БСП.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" обяви, че няма да подкрепи този законопроект и ще гласува "въздържал се" заради внасянето в Изборния кодекс на специални правила за избори на Велико народно събрание. "Това, което предлагат колегите от ГЕРБ, е в съмнително съответствие в текста на конституцията. Няма да изпълни целите, които се поставят при свикването на ВНС", заяви Митев по време на дискусията. По време на гласуването обаче той подкрепи предложението на ГЕРБ.

Експертите с критики и към предложенията на ГЕРБ, и на ДПС

Ваня Нушева от "Прозрачност без граници" отправи критики както към предложенията на ДПС, така и към предложенията на ГЕРБ. По думите й не става въпрос за предпочитание на избирателите дали да гласуват с традиционни хартиени бюлетини или с машини, тъй като практиката показва, че в много секции СИК са насочвали гласоподавателите към единия или другия вариант.

"Поне в 9000 секции ще се наложи да се работи и с хартиени бюлетини, и с машинно гласуване. Виждаме, че ЦИК е натоварена с основната роля по изборния процес - трябва именно ЦИК да носи отговорност за това, но това означава, че трябва да й се дадат и правомощия, а те се зачеркват", обясни още Нушева. По думите й предложението на ГЕРБ да има възможност да се удължи изборния ден в условията на коронавируса поставя въпроса кой ще охранява бюлетините и протоколите през нощта.

Изборният експерт Стоил Стоилов обясни, че в България не са дискутирани всички варианти на машинното гласуване. Той каза, че наскоро е имало сериозни опасения от чужди източници, че може да бъдат заложени в машините опции, които да са скрити, като например дали има възможност да се свърже с интернет. По думите му това обикновено се прави, за да има бърз дистанционен достъп за програмистите в случаи на проблеми, но може да се използва.

Интервю с изборния експерт Стоил Стоилов за предложенията за промени - тук

Изборният експерт коментира, че по сметки на проф. Константинов 130 млн. лв. ще струва купуването на машините, няколко години поддържа и сервиз. Така ще може да се увеличи възнаграждението на членовете на секционните комисии с по 1000 лв. По думите му възниква въпросът дали най-доброто е на базата на взаимен контрол да се подбират членовете на комисиите.

По думите му голям е проблемът, че няма изборен регистър, а освен това сред предложенията огромен минус е и това, че българите зад граница няма да имат възможност за мажоритарен вот.


"Една година преди избори промени в изборно законодателство не следва да бъдат правени - това е една от основните препоръки на Венецианската комисия и за нея припомни Росица Матева от Обществения съвет към ЦИК.

Според съвета удължаването на изборния ден в два дни не съответства на изборните традиции в Европа, а по време на пандемията имаше избори във Франция и в Северна Македония.

"Подкрепяме изцяло преференциалното гласуване. Дори и при смесена избирателна система подкрепяме идеята да има и преференциален вот", каза Матева.

По думите й очевидно протоколите затрудняват членовете на СИК. Хартиено гласуване заедно с машинен вот също е затруднение - въвеждането на данните от традиционно и машинно гласуване в един протокол е проблемно и дава грешки.

"Да се предвиди законова възможност след произвеждане на избори и установяване на резултат да бъдат отворени чувалите в някои секции и да се направи анализ на недействителните бюлетини", е едно от предложенията на обществения съвет към ЦИК.

ГЕРБ искат машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели

В мотивите към предложенията си от ГЕРБ са записали, че искат машинно гласуване във всички избирателни секции с над 300 избиратели, но това законът предвижда и сега. Ново в сегашния проект за промяна в изборния кодекс е, че отговорността за покупката на машините за вота се прехвърля изцяло на Централната избирателна комисия (ЦИК). Именно това предложение доведе до критики на председателя на ЦИК Стефка Стоева, които тя посочи по време на обявяването на решението си да подаде оставка.

Депутатите от управляващата партия искат още всеки да избере за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Тази бройка е записана и в сегашния Изборен кодекс.

Неотдавна председателят на "Информационно обслужване" Михаил Константинов съобщи, че в страната има 9 хил. секции с над 300 избиратели. Според него при това положение ще са нужни около 20 хиляди машини при цена на всяка от тях около 2 хиляди евро и повече. Константинов обобщи, че за следващите парламентарни избори, които по план трябва да се проведат в края на март, няма да има време, за да се осигурят машините за гласуване.

През февруари, когато за последно партиите обсъждаха машинното гласуване, стана ясно, че няма консенсус по темата. От ГЕРБ искат да има възможност за гласуване и с бюлетини, и с машини. БСП държат да се гласува само с машини, "Обединени патриоти" - само с бюлетини, а ДПС - или само машинно гласуване, или преброяване с машини на хартиените бюлетини.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. Изборите ще се произвеждат по смесена изборна система, като 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна. Любопитна подробност тук е, че според изказване на премиера Бойко Борисов от миналата седмица, в което той се обяви за рестарт на държавата, броят на депутатите във ВНС трябва да е 280 вместо 400.

Предложените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс предвиждат още при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.

ДПС искат да отпадне задължителното гласуване и опцията "не подкрепям никого"

Предложенията си за промени в Изборния кодекс от ДПС са внесли в Народното събрание на 28 август. В тях те предлагат да отпадне задължителното гласуване, което е регламентирано в чл. 3 от Изборния кодекс с парламентарно решение от 2016 г., но няма да има никакви последици от неизпълнението му заради решение на Конституционния съд. Затова задължителното гласуване се смята за формалност.

От ДПС отново се обявяват и против квадратчето "не подкрепям никого" в изборните бюлетини, като тази опция беше гласувана през 2016 г., но протестният вот участва в определянето на крайния резултат само на мажоритарните избори - за президент и за кметове, но не и ако има втори тур (повече четете тук и тук). На пропорционалните - за парламент, за евродепутати и за общински съветници, гласовете "Не подкрепям никого" се броят само за избирателната активност.

В мотивите към предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс е записано, че "квадратчето "не подкрепям никого" по същество покрива пускането на бяла бюлетина. По принцип се гласува за някого, а не против някого".

Движението за права и свободи иска да промени и праговете при преференциите. Според сега действащите правила, за да пренареди листата, кандидат за депутат трябва да събере толкова преференции, колкото са 7% от гласовете за издигналата го партия или коалиция, а за кандидат за евродепутат - 5 на сто.

От ДПС предлагат пренареждането на листата да е в зависимост от "районната избирателна квота" и "националната избирателна квота", което означава преференциите за депутати, евродепутати и общински съветници да се зачитат само ако гласовете за съответния кандидат са колкото необходимите гласове за един мандат. Тъй като такова изискване би било твърде трудно постижимо, се смята, че такова правило би обезсмислило гласуването с преференции.

Дневник