Австрия ще повдигне обвинения срещу вербуван от турските спецслужби за това да шпионира в страната граждани на Турция или австрийци с турско потекло, съобщи вътрешният министър Карл Нехамер, цитиран от "Ройтерс".

Той не даде повече подробности за кого става дума и само каза, че има самопризнание за събиране на такава информация и изпращането ѝ в Турция.

"Става дума за влияние на външна сила в Австрия и това по никакъв начин не е приемливо", каза министърът на пресконференция.

Имаме ясни индикатори за турско влияние в Австрия, каза Франц Руф, генерален директор за обществената сигурност. Според него имало данни от обширно разследване на австрийската полиция след ожесточени сблъсъци през юни във Виена между турци и кюрди.

Властите установиха, че над 30 австрийци са били задържани в Турция в периода 2018-2020 г. при влизане в страната и има сигнали, че местните спецслужби са опитали да ги вербуват, допълни Нехамер.

"В Австрия няма място за турския шпионаж. Няма място за турско влияние върху свободата и фундаменталните права в Австрия. Ще се борим яростно срещу това", каза още министърът. Според него за случилото се са информирани Европол и председателството на Европейския съвет.

Дневник