И през юли финансовите резултати на банките са под натиск, като печалбата им е над два пъти по-висока от юни, но това се дължи на намалелите разходи за обезценки с 47% до 63 млн. лв. В момента те се дължат на провизиите, отделяни за бъдещи загуби, съобщава "Капитал", като се позовава на статистиката на БНБ.

Сумарно за седемте месеца от началото на 2020 г. печалбата на банките е 596 млн. лв., докато миналата година за същия период тя вече надхвърляше 1 млрд. лв. Разходите за обезценка се удвояват до 443 млн. лв. и вече надвишават отчетените за цялата 2019 г. 430 млн. лв.

В допълнение чистите приходи от лихви се свиват за пети месец поред, като за юли намалението е с 4.4%, или с над 10 млн. лв. спрямо година по-рано.

Очаквано кредитирането остава не особено активно. Кредитите за домакинствата растат с 0.8%, или 196 млн. лв., движени основно от жилищното кредитиране. Същевременно фирмените кредити намаляват с 0.2%, или 67 млн. лв.

В края на юли одобрените искания за кредитен мораториум, който бе удължен до края на септември, са за общо над 9 млрд. лв. спрямо 8.1 млрд. лв. в началото на месеца. Общо подадените заявления през месеца са за едва 284 млн. лв., което означава, че в голямата си част ръстът идва от забавено одобрение на стари искания от юни, посочва изданието.

Общо подадените заявления в края на юли са за над 10 млрд. лв., като няма детайлна информация каква част са получили отказ и каква още не са разгледани. В голямата си част възползвалите се от възможността за разсрочване са фирмите - 6.9 млрд. лв., докато при домакинствата сумата е под 2.1 млрд. лв.

Дневник