Примож Роглич от "Йъмбо Висма" спечели 4-ия етап в Тур дьо Франс - 160.5 км от Систерон до Орсиер-Мерлет. Словенският колоездач се наложи над останалите претенденти за генералното класиране в първия финал на изкачване в 107-ата Обиколката на Франция.

Той финишира за 4:07.47 часа със средна скорост от близо 39 км/ч.

Роглич се възползва от отличната работа на съотборниците си и направи спринт на финалното изкачване от първа категория, за да финишира пред сънародника си Тадей Погачар (UAE Team Emirates) и Гийом Мартен ("Кофидис").

Победата е 41-а в кариерата на Роглич и общо трета в Тур дьо Франс, след като той взе етапи в състезанието през 2017 и 2019 г.

Общо 15 колоездачи пристигнаха с равно време с победителя, като сред тях бяха Найро Кинтана, Жулиан Алафилип, Еган Бернал, Мигел Анхел Лопес, Тибо Пино, Микел Ланда. Адам Йейтс, Ригоберто Уран и Том Дюмулен. Един от фаворитите, който загуби време беше миналогодишния четвърти Емануел Бухман, финиширал на девет секунди.

Ветеранът Алехандро Валверде загуби 21 секунди.

Лидер в генералното класиране остава Алафилип, който води с 4 секунди пред Йейтс и вече само седем пред Роглич. Всички големи имена са събрани в 45 секунди след четири етапа.


В сряда предстои етап с дължина от 183 км между Гап и Привас. Той включва две изкачвания от четвърта категория, но е подходящ за спринтьорите или успех на откъснала се група.

Дневник