"Фейсбук" и "Туитър" отново премахнаха руска дезинформация на фона на наближаването на президентските избори в Съединените щати през ноември, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

От "Фейсбук" съобщиха, че са неутрализирали "малка мрежа" от 13 акаунта и страници, свързани с хора, които са работели за близка до Кремъл организация. Агенцията за интернет изследвания, станала известна като Фермата за тролове. Смята се, че тя е финансирана от Евгений Пригожин, известен като "готвачът на Путин". "Фермата" е обвинявана, че по време на последните президентски избори в САЩ през 2016 г. е помагала на бъдещия републикански президент Доналд Тръмп и е злепоставяла кандидатурата на демократката Хилари Клинтън.

Провалената операция е била засечена на ранен етап от ФБР. Премахнатите акаунти и страници са били следвани най-вече от граждани на арабски държави. Те имали общо 14 000 последователи, сред които едва 200 американци на англоезичната страница.

От "Туитър" съобщиха, че са премахнали пет акаунта за "манипулация, която с надеждност можем да припишем на лица, свързани с руската държава". В центъра на операцията бил сайт на име PeaceData (Данни за мир), който се представял за независима медия. Негова целева група били хора с леви възгледи.

За разлика от други манипулативни операции от подобен тип тази залагала не толкова на т. нар. тролове, колкото на журналисти на свободна практика, които си мислели, че са наети от автентичен информационен сайт.

"Нямаме никакви улики (въпросните) журналисти да не са били искрени в редакционната си политика", отбелязва в доклад, посветен на операцията, компанията "Графика" (Graphika), специализирана в анализирането на социалните мрежи. Според нея въпросният сайт бил насочен към крайнолеви среди и критикувал десни и левоцентристки политики, като целта била "да привлече по-голяма демократическа аудитория за бъдещи манипулативни операции".

"Това е напълно в унисон с опитите (на Агенцията за интернет изследвания) в миналото да отслаби подкрепата за кандидатката на демократите през 2016 г. Хилари Клинтън, като се инфилтрира в леви аудитории", отбелязват от "Графика".

От "Фейсбук" казаха, че от 2017 г. са разбили 100 манипулативни мрежи. Десетина от тях са били свързани с Агенцията за интернет изследвания.

Дневник