56-тия ден на антиправителствени протести, обявен като ден за "велико народно въстание", започна с арест и продължава с локални сблъсъци между демонстранти и полицаи.

На 2 септември депутатите се врнаха на работа, но не в сградата "на опашката на Коня", а в Партийния дом и антиправителствените демонстранти бяха там, за да ги посрещнат още в 7 ч. Протестът е обграден от полиция и жандармерия, по жълтите павета от БНБ към НХГ и не може да се мине нито навън, нито навътре към множеството.

Малко преди 8 ч. протестиращите пред новата сграда на Народното събрание се опитаха да пробият полицейския кордон около нея преди началото на новата сесия днес. Служителите на реда повалиха на земята един от демонстранти и му сложиха белезници. 
 

Други протестиращи клатеха коли на жандармерията и един се беше качил на една от тях.

Около 8.20 имаше втори опит да се пробие полицейската блокада откъм сградата на Българската народна банка.

Сили на жандармерията - в пълно снаряжение при подобни събития - защитни костюми, шлемове, щитове и палки, сформираха "триъгълник" и се врязаха в група протестиращи, които бутаха един от полицейските автомобили и се опитаха да разкъсат блокадата. Представител на протестиращите, който отговаря за реда на площада, призова хората да се успокоят като някои седнаха дори на земята. 

Множеството между сградата на Българската народна банка и Народното събрание скандира: "Мафия!". 

Докато хиляди хора се събираха около парламента, малко преди 9 ч президентът Румен Радев, придружен от вицепрезидентката Илиана Йотова, излезе от сграда на президентството и през тълпата се отправи към Народното събрание, където ще произнесе реч за старта на есенната сесия.

Държавният глава не отговори на въпросите на заобиколилите го репортери, посочвайки, че не чува въпросите им от виковете на протестиращите. Единствената му чута реплика беше: 

    "Вече  няма никакво значение какво е казал Борисов".

Депутатите пък влизаха през различни входове на Партийния дом, макар само един да се води официален. Но нито един народен представител не стана обект на "народната любов". Демонстрантите обаче хвърляха предмети по централния вход. Около 9 ч бе пусната и първата димка - характерни за първите дни на протестите.

Малко след 9 ч майките от "Системата ни убива" направиха верига пред щитовете на полицаите.

В този час в Партийния дом започна и речта на Радев, като от "Дондуков" 2 се бяха погрижили да сведат словото му до множеството навън. Преди речта на Радев депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала и това бе съобщено по микрофона на жълтите павета като "Депутатите избягаха от речта на президента". Множеството ги освирка.

ClubZ