Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за подземните богатства. Със 133 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие отново измененията на второ четене. Народните представители от "БСП за България" не участваха в гласуването, съобщи БТА.

След отхвърлянето на ветото председателят на Народното събрание Цвета Караянчева закри днешното заседание, първо от новата сесия, и обяви следващо редовно заседание утре от 9.00 часа. То е съпроводено с протести около сградата на бившия партиен дом, където вече в нова зала заседават депутатите.

Президентът наложи вето на някои текстове от закона в края на юли. В мотивите си той изрази несъгласие с отделни текстове, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората.

Откакто е на поста, президентът наложи вето над 20 пъти. Последното такова беше върху паралелната служба за охрана, която ще бъде създадена в Министерството на вътрешните работи (МВР). То беше отхвърлено от парламента в началото на юли.

Дневник