Парламентът на Тунис одобри новото правителство на страната с премиер Хишем Мешиши, предадоха ДПА и ТАСС. За кабинета гласуваха 134 депутати при необходими 109 в 217-местния парламент. Против бяха 67.

Това е третият кабинет на Тунис от избирането на парламента миналата година. Ако правителството на 46-годишния независим политик Мешиши не беше утвърдено от депутатите, президентът Каис Сайед можеше да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

В новото правителство на Тунис влизат 25 министри и трима държавни секретари. Те не членуват в политически партии и са академици, държавни служители, бизнесмени и експерти.

Най-голямата партия в парламента - ислямистката Ан Нахда (Възраждане), както и левоцентристката Калб Тунес (Сърцето на Тунис) дни наред отхвърляха предложенията на Мешиши, но в крайна сметка подкрепиха кабинета.

Преди гласуването високопоставеният представител на Ан Нахда Абделкарим Харуни каза, че партията му е решила да подкрепи правителството заради тежкото икономическо положение на страната, а в бъдеще ще се стреми към промени в състава му.

БТА/Дневник