Президентите на Русия и на Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко до две седмици ще имат среща в Москва. Това съобщи днес руският външен министър Сергей Лавров при откриването на среща в разширен състав с беларуския си колега Владимир Макей, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Това подчертава факта, че и двете страни имат нагласа за по-нататъшно развитие на равноправни, взаимноизгодни отношения, включително в рамките на Съюзната държава между Русия и Беларус, отбеляза Лавров.

Утре се очаква руският премиер Михаил Мишустин да пристигне на посещение в Минск, където са в разгара си масови протести срещу преизбирането на президента Лукашенко на 9 август, каза още Лавров, цитиран от Франс прес.

Това ще бъде първата визита на руски държавник от този ранг в Беларус от началото на политическата криза, разтърсваща тази страна почти от месец насам, посочва АФП.
Междувременно се предвижда беларуският министър на отбраната Виктор Хренин да посети в петък Москва за консултации в рамките на ред международни организации, обединяващи по-специално бивши съветски републики от сферата на руското влияние, допълва агенцията.

Тази есен предстоят и съвместни заседания на ръководствата на двете външни министерства, каза на срещата с Лавров Владимир Макей. Беларус се стреми към размяна на мнения с Русия по всички актуални въпроси, изтъкна гостът.

Шефът на беларуската дипломация благодари на Сергей Лавров за "последователната, професионална и ясна реакция на събитията" в Беларус. По думите му позицията на Русия е "противовесът, въздържащ външните сили от неприкрита намеса във вътрешните работи" на страната му, отбелязва ТАСС.

"Това (. . .) ни дава възможност да пренасочим ситуацията в по-спокойно русло, да установим диалог с обществото и да определим пътищата за изход от създалата се ситуация", добави Макей.

Беларус успя да не допусне в страната да се повтори "украинският сценарий, сценарият на цветна революция, организирана отвън", подчерта той.

"Всяка революция винаги води дотам, че се лее кръв. И ние сме категорично против всякакви революционни трусове, камо ли организирани отвън, на улиците на нашите градове", заяви беларуският държавник.

Изборите в Беларус "бяха използвани от вътрешни и външни сили с цел опит да бъде дестабилизирана социално-политическата и икономическата ситуация" в страната, каза Макей. Двамата с Лавров по думите му споделят мнението, че "в най-близка перспектива вътрешните противоречия в Беларус ще бъдат премахнати" и страната "ще възстанови дългогодишното си положение на спокойна, открита и гостоприемна държава в центъра на Европа".

Русия дава все повече знаци, че подкрепя беларуския лидер, отношенията с когото доста се бяха влошили през пролетта и началото на лятото - Лукашенко обвиняваше Москва, че се мъчи да го свали от власт, за да превърне страната му във васал на Русия. Кремъл отхвърляше обвиненията, напомня АФП.

Откакто обаче след президентските избори в Беларус безпрецедентно масови протести оспориха властта на авторитарния държавен глава, последният, напротив, отправя обвинения в заговор срещу Запада и молби за помощ към Русия.

Владимир Путин обеща да изпрати в Беларус руски сили, ако протестите излязат извън контрол. Минск настоява и за икономическа помощ, защото стопанството на страната е в криза заради протестите и санкциите, наложени от съседни държави.
От няколко дни Лукашенко заявява публично, че "никога не е обръщал гръб на Русия" и дори твърди, че беларусите и руснаците имат едно и също "отечество"

Клуб Z