"Безпрецедентен сблъсък." Така директорът на столичната полиция Георги Хаджиев описа днешния протест и напрежението между протестиращи и униформени. По думите му на днешния протест е имало ултраси и хора с многобройни криминални прояви, изпратени от провинцията.

"Въпреки нашите многократни призиви за запазване на обществения ред, не срещнахме разбиране и се търсеше директен сблъсък с органите на полицията по време на протеста. Действията на столичните полицаи са изцяло в правомощията, дори понякога са пасивни", обясни Хаджиев на брифинг.

"Срещу българската полиция бяха изправни ултраси и криминално проявени от провинцията, които са с многобройни криминални регистрации за престъпления от цялата палитра на Наказателния кодекс", заяви директорът на полицията.

"Над 27 служители са откарани в болници и им е оказана медицинска помощ. Над 100 полицаи са получили медицинска помощ на място заради ползван лютив спрей от страна на хора, които са с противогази. Кой мирен гражданин отива с маска, противогаз и лютив спрей на протест?", пита риторично Хаджиев.

По думите му, към униформените днес са били хвърляни метални пръти, дървени колове. "Полетяха камъни и павета от софийските улици. Много колеги са пострадали. Нашата реакция е в отговор на инстинкта за самосъхранение. Опитахме се да внесем спокойствие сред протестиращите", добави още той.

Над 35 души са задържани и отведени в районните управления в София. Повечето от тях са от една политическа партия, за която прокуратурата поиска отмяна на регистрацията (вероятно има предвид "Възраждане" - бел. ред.), каза още Хаджиев. 30 от арестуваните 35 протестиращи са с регистрации за предишни криминални прояви.

"Днес българската полиция застана на страната на законността и реда. С действията си българските полицаи доказаха, че ние сме на страната на реда", подчерта Хаджиев и благодари на колегите си, които са били на мястото и на медиите, които коректно са отразили случващото се.

Дневник