Тестовете на Алексей Навални от берлинската болница без никакво съмнение доказват, че той е бил отровен с бойно отровно вещество от групата "Новичок", заяви говорител на германското правителство.

Германия осъжда това по възможно най-остър начин и иска обяснение от Русия как се е случило.

Руският посланик в страната ще бъде информиран за изследванията, а правителството на Ангела Меркел ще обсъди нападението с партньорите на Германия, за да се предприемат съвместни действия.

Руското издание РБК показа днес документи, с които прокуратурата в Москва е поискала от германското министерство на правосъдието детайли за изследванията в "Шарите" - за наличието на наркотици, психотропни вещества, отрови, тежки метали и инхибитори на холинестеразата, поразяващи нервната система.

Другите въпроси, които били зададени на германските лекари включват какви медикаменти използват за лечението му и в какви дози, влошило ли се е състоянието му и защо, какви са изследванията на сърцето, дихателната и централната нервна система.

Руските прокурори искат също да бъдат взети проби от кръвта, урината, косата, ноктите, слюнката и вътрешната страна на бузите му.

Дневник