Френският министър-председател Жан Кастекс се очаква да обяви днес двегодишен икономически възстановителен план за 100 милиарда евро или 4 на сто от брутния вътрешен продукт на страната, с който тя се надява да се справи със стопанските поражения от коронавируса, предават световните медии.

Френските представители казват, че това е най-голямата програма от стимули в Европа, измерена като дял от БВП. Тя е отделна от спешните мерки в подкрепа на икономиката тази пролет, които съдържаха огромни гаранции по заеми, отбелязва "Файненшъл таймс".

За две пети от плана, т.е. 40 милиарда евро, Франция разчита на европейския възстановителен план за 750 милиарда евро, приет на маратонска среща на върха на ЕС през юли. Парите ще бъдат използвани за подобряване на конкурентоспособността на бизнеса, за ускоряване на зеления преход и за преквалификация на младежи и хора, изгубили работата си по време на спада, предизвикан от пандемията.

В сравнение с германския възстановителен план, който включва временно освобождаване от данъка върху добавената стойност и преки плащания към домакинствата за стимулиране на потребителското търсене, френският стимулира предлагането, отбелязва ФТ. Френските домакинства са загубили по-малко доходи в сравнение с тези в други страни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие благодарение на щедрите държавни субсидии по време на пандемията.

Главният елемент на схемата, която Кастекс ще обяви, са данъчни облекчения за компаниите, предимно промишлените, на стойност от 20 милиарда евро в рамките на две години. И в нормални условия френският бизнес плаща пет пъти по-големи данъци в сравнение с германския.

Рецесията развързва ръцете на президента Еманюел Макрон да намали фискалната тежест върху фирмите и да ги стимулира да инвестират и да създават работни места. Планът е облечен в реторика за възстановяване на родното производство и връщането му у дома.

Правителството се надява до 2022 година, когато са президентските избори, да върне БВП до равнището от края на 2019 г. след 11-процентов спад, очакван тази година.

Клуб Z