Нечувано обединение на четирите гиганта в мрежата – Facebook, Amazon, Twitter и Google срещу нов закон, предложен от американския президент Доналд Тръмп, разтърси САЩ. Четирите компании се обърнаха към Федералната комисия по комуникации на САЩ с искане да бъде отхвърлено искането на президентската администрация за регулиране на социалните медии в страната, предаде Ройтерс.

“Искането на американския президент Доналд Тръмп да регулира дейността на социалните мрежи не е подкрепено от нищо от законова гледна точка, основава се на лични убеждения и може да подведе читателите. А въвеждането на нови правила за наблюдение на дейностите в социалните медии може да ги “лиши от правна защита срещу измамни схеми” и други видове неподходящо съдържание”, пишат компаниите в специално писмо до Комисията.

БГНЕС припомня, че през май тази година Тръмп подписа закон, регулиращ дейността на социалните мрежи в страната. Според президента преди приемането на закона социалните мрежи са могли да “правят каквото си искат”. Новият закон на Тръмп идва след серия от предупреждения и заплахи, че страната ще премине към по-строга регулация на социалните мрежи в САЩ, ако те продължат да „заглушават гласовете на консерваторите“. Повод за недоволството и яростното изказване на президента бе, че едно от съобщенията му в Twitter беше маркирано със специален знак, предупреждаващ читателите, че информацията, съдържаща се в публикацията, може да е неточна. /БГНЕС