Версия, че Алексей Навални е отровен в Герамания или че поне са фалшифицирани на Запад данните за състоянието му, започна да се превръща във водещата теза в Москва. Ден по-рано канцлерът на Германия заяви, че без никакво съмнение най-популярният критик на Кремъл е атакуван с бойно отровно вещество от групата "Новичок".

Днес Сергей Наришкин директорът на Службата за външно разузнаване на Русия каза, че "напълно допуска" възможността отравянето да е "фалшифицирано" и че не бива да се изключва, че става дума за провокация на западните спецслужби. Той повтори, че руските лекари не са открили никакви следи от отровни вещества в тялото на Навални, след като той спешно бе настанен в болница в Омск. И до момента той не е дошъл в съзнание и е в състояние на изкуствена кома и на апарат за обдишване.

Андрей Луговой, обвинен във Великобритания за убийтвото на Александър Литвиненко с радиоактивен полоний, каза вчера пред ТАСС, че е убеден, че единственият начин Навални да е отровен с нервнопаралитично вещество е то да му е било поставено от медици в берлинската болница "Шарите". Луговой е депутат и член на Комисията по сигурност и противодействие на корупцията в Държавана Дума. Според него случилото се е поредната провокация на външни сили и "блестяща история" за дискредитиране на германско-руските отношения.

Към тази теза се присъедини и беларуският президент Александър Лукашенко който каза днес на гостуващият в Минск руски премиер Михаил Мишустин, че неговите спецслужби били засекли "интересен разговор между Варшава и Берлин, който ясно говори, че това е фалшификация, никакво отравяне на Навални не е имало".

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, говори в радио "Комерсант FM" за "берлинския пациент", че "няма никакви обвинения срещу руската държава и никакъв повод няма за такива, а освен това не сме склонни да приемаме такива в тази връзка". Запитан означава ли това, че руското следствие няма да се заеме със случая, той отвърна, че руските лекари, токсиколози и полицаи не са установили абсолютно нищо и че чакат информация от Германия за какво става дума. Затова и не се планира никакво специално изявление на президента Владимир Путин по този повод.

През последните часове расте натискът в чужбина за твърди действия срещу Русия, а Меркел бе призована да използва за натиск заплаха да спиране на проекта "Северен поток - 2".

"Трябва да следваме твърда политика, трябва да отговорим на единствения език, откойто Путин разбира - този на газовите сделки", заяви Норберт Рьотген, ръководител на парраментарната комисия по външна политика в Бундестага. "Ако "Северен поток - 2" бъде завършен сега, това ще е максиналното потвърждение и окуражаване на Путин да продължи с този тип политика", допълни християндемократът.

Европейската комисия реагира с обяснение, че нови санкции срещу Русия може да има едва след като разследване разкрие кой е отговорен за покушението.

Докато се спори за правните основания за това кои са вариантите за разследване на покушението, от Органацията за забрана на химическите оръжия (OPCW) заявиха, че употребата срещу конкретен чонек на нервнопаралитично вещество може да се смята за употреба на забранено химическо оръжие.

Дневник