Спиране продължаването на "Турски поток" през Балканите до Унгария бе посочено от "Ройтерс" сред вариантите за отговор на Европа на покушението срещу Алексей Навални. Канцлерът Ангела Меркел, която в сряда обяви, че той е бил нападнат с бойно отровно вещество, сега е под силен натиск да предприеме нещо, което да принуди Москва да спре подобни арогантни действия в държави от ЕС през последните 5 години. Берлин заяви, че отговорът ще бъде предшестван от консултации с партньорите в НАТО и ЕС и че предпочита той да бъде на международно ниво.

Днес "Северен поток 2" бе на няколко пъти споменаван, включително от влиятелни съпартийци на Меркел, като обект, чието спиране ще изпрати безспорен сигнал на президента Владимир Путин. Но подобни мащабни контрамерки може да бъдат отхвърлени заради икономическите проблеми, които ще създадат за западните икономики и за компаниите, които имат бизнес с руснаците, обяснява "Ройтерс".

През последните дни замразяването на този проект, наричан от правителството на Бойко Борисов "Балкански поток", се появи и като една от възможностите да бъде санкционирана Анкара за проъдлжаващото напрежение заради нейни кораби за сондажи в спорни части от Източното Средиземноморие. През лятото, макар и по друг повод, държавният секретар Майк Помпео предупреди бизнеса бързо да се оттегли от "Северен поток 2" и "Турски поток", ако е иска да си има проблеми с Вашингтон.

"Турски поток" бе обявен като проект с 4 подводни тръби в Черно море, но след това се сви до една тръба за турския пазар и втора - за евентуално потребление и транзит в Югоизночна Европа. За да не изглежда като помощ за руски енергиен проект, Бойко Борисов представи влагането на милиарди лева в удължаването на проекта от турската до сръбската граница като разширение на вътрешната газопреносна мрежана България и започна да го нарича "Балкански поток". Плановете са той да е готов в края на 2020 г.

Но през това време Турция разнообрази източниците си за внос на природен газ и Русия слезе на четвърто място сред доставчиците за страната. Ако бъде блокирана втората тръба на "Турски поток" през България, това почти ще обезсмисли цялото начинание на "Газпром" за заобикаляне на Украйна от юг и снабдяване на Унгария и Централна Европа по ново трасе.

"Турски поток" и Южният газов коридор

"Всяко действие за "Турски поток" ще има за цел на практика прекратяване на експанзията към Европа", пише днес "Ройтерс". Агенцията припомня, че руското външно министерство е заявявало, че заплахите за санкции срещу газопроводите са "политически натиск" и "нелоялна конкуренция".

В момента в района бързо се развиват събитията около Южния газов коридор и инфраструктура в Александруполис за втечнен газ, в която преди дни се включи България. В края на август Украйна за пръв път пробно внесе газ от Гърция през България и Румъния по опустелия Трансбалкански газопровод. Транзитът на руски газ през страната намаля до август с 42%, включително заради отварянето на "Турски поток" през януари, когато България също започна да получава договорените обеми на южната, а не на северната си граница.

Румъния също се интересува от това как да използва това направление за газ от Каспийско море. В."Адевърул" цитира тези дни източници, запознати със събитията, според които преди около 7 години покрай "Южен поток" Русия, България, Сърбия, Унгария и Австрия са създали схема да бъде държана Румъния встрани от доставки и транзит на газ от Азербайджан и евентуално от Туркменистан. Изданието допълва, че в Букурещ подозират, че тази група държави с помощта на високопоставени служители на ЕС са успели да инициират напълно неоснователно разследване на съответствие на дейността на румънската "Трансгаз" с европейските правила, само за да не може да участва в Южния газов коридор.

    Евентуални мерки за "Балкански поток", който почти е построен, вероятно ще наподобяват коментираното за "Северен поток 2" - заплаха от санкции за всяка компания, която извършва услуги, застраховане, презастраховане, ремонти и лицензиране на газопровода.


Но прибягването до блокиране на тези два проекта няма да е лесно, включително защото Ангела Меркел неотстъпно защитава "Северен поток 2" в Брюксел и срещу натиска от САЩ.


Вече натиск и вътре в Германия

Сега към това се добави и натиск от самата Германия. Още преди покушението срещу Навални - през август - германската компания Uniper, която е един от финансовите партньори на "Газпром" в проекта, призна, че има "растяща вероятност" той никога да не бъде завършен.

"Неприкритият опит за убийство от подобните на мафия структури на Кремъл не бива само да ни тревожи, но и трябва да доведе до реални последици", заяви Катрин Гьоринг-Екхарт, съпредседател на Зелените в Бундестага. "Северен поток 2" вече не е нещо, което можем заедно да довършим с Русия." Зелените са в бърз възход по популярност в Германия и изглеждат като много вероятен партньор на партията на Меркел след следващите избори през есента на 2021 г.

Норберт Рьотген, председател на комисията по външни работи и кандидат за лидер на ХДС, каза пред германско радио в сряда, че завършването на газопровода е равносилно на окуражаване на Путин да продължи с "нечовешката си и надменна политика"."След отравянето на Навални ни е нужен силен европейски отговор, който Путин ще разбере. ЕС трябва заедно да реши да спре "Северен поток 2", каза Рьотген.

Дори най-многотиражният вестник в Германия - таблоидът "Билд", призова Меркел да преосмисли позицията си за проекта. "Правителството може да осъди най-остро отравянето на Навални. Може и да заяви, че е шокирано. Може настойчиво да призовава Кремъл да даде обяснения. Но докато продължава да действа в сговор с Путин по "Северен поток 2", всякакви подобни декларации ще си остават празни думи", пише днес в редакционна позиция на изданието.

"Зюддойче цайтунг" също коментира, че острото осъждане от Меркел на отравянето трудно ще се съвмести с подкрепата ѝ за проекта. "В сряда правителството се сбогува с тази илюзия. Илюзията, че можеш един ден да налагаш санкции на Русия, а на следващия да я ухажваш като бизнес партньор", коментира журналистът Даниел Брьослер.

Кои са другите възможни санкции според "Ройтерс"

- блокиране на активи и замразяване на сметки на конкретни лица в Русия, замесени в случая с Навални; дори този вариант в момента изглежда далечен за реализиране, защото Европейската комисия каза, че първо трябва разследване да установи които тези руснаци; но ЕС би могъл да накаже отговорни лица и фирми за разработка или употреба на химическо оръжие, независимо от гражданството им и къде се намират

- изгонване на дипломати; този инструмент вече е прилаган покрай покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му през март 2018 г. и е смятан от някои лидери за твърде мека реакция предвид размера на скандала с Навални

- икономически санкции; такива вече има срещу руски енергийни, финансови и оръжейни компании, както и забрана да се прави бизнес с анексирания Крим; за общи санкции на ЕС е нужно едунодушие сред 27-те страни членки, но държави като Унгария вероятно няма да допуснат това да стане лесно

- ограничаване възможността чужденци да купуват руски държавни облигации; в момента около 30% от дълговите облигаиции в рубли (ОФЗ) с еквивален около 40 млрд. долара се държат от нерезиденти на Русия; това е важен източник за валутни приходи за бюджета

- изключване на Русия от системата SWIFT; това бе обмисляно и от американците след 2014 г., но така и не бе използвано; мярката е много крайна, защото изважда Русия от системата за междубанкови плащания и на практика прави почти невъзможни финансови транзакции с нея; Андрей Костин, ръководител на втората по големина банка - държавната ВТБ, каза, че подобен акт би бил равносилен на обявяване на война.

Дневник