Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отхвърли твърденията, че той и 10 негови депутати са подкрепили проекта за нова конституция на ГЕРБ срещу две концесии - на плажовете „Кабакум - Север 1” и „Кабакум - Север 2”. Според обвиненията едната концесия е взета от майка му, а другата - от бившия депутат от неговата партия Андон Дончев.  

Бизнесменът даде първо интервю за Нова телевизия - от градинката на НДК, където се намираше, за да гостува в бТВ. Там го чакаха протестиращи - най-вече членове на "Демократична България", които му задаваха въпроси. А Марешки беше съпровождан от свои подръжници, носещи възхваляващи надписи.
 

Той промени позицията си за внасянето на нова Конституция, проект за която е направен от ГЕРБ. Първо заяви, че няма да участва в събирането на подписи, но след това се подписа, заедно с още деветима от "Воля". Това съвпадна с дадените концесии от Министерския съвет. Вчера президентът Румен Радев хвърли обвинение за това в речта си.

    „Чух такова внушение от президента Радев. Това е много жалко, защото само човек, свикнал да работи по този начин, може да прави такива внушения. Всеки ден правя бизнес сделки, имам много сътрудници. Но това няма нищо общо с политическата ни дейност. За съжаление българският народ е разделен заради хора като президента Радев, който се опитва с вдигнати юмруци да прави тези провокации”, заяви Марешки пред Нова.

В бТВ Веселин Марешки заяви, че не знае фирмите му какви концесии са получили. Той добави, че плажът, на който е концесионер, му носел само загуби. Първоначално не даде категоричен отговор защо е сменил позицията си за конституцията. Пред настойчивите въпроси на Антон Хекимян все пак поясни, че го направил, за да се разграничи от БСП, ДПС и президента.

    "Мислех този плаж да го подаря на вас, г-н Хекимян, но сега ще го подаря на президента. След като той прави някакви намеци, означава, че е участвал в схеми, рече бизнесменът. - Този плаж беше безлюден 15 години и никой не искаше да го вземе, защото е нерентабилен. Платил съм около 500 000 лева наеми на държавата, дал съм 500-600 хиляди лева за медицинско обслужване и спасители. Този плаж е губещ. Аз съм го направил, за да направя добро на варненци."

Депутатът отказа да даде подробности за това, че негови фирми се водят на майка му Веска Марешка. Той не искаше да отговаря на въпроси "за счетоводство", не знаел, че ще гостува за това.

    "Годишният приход на този плаж е 100 хиляди лева, а разходите са много повече. Аз не съм крадеца, а дарител, аз помагам на хората", продължи Марешки.

    "Аз имам 150 фирми, да не мислите, че им знам имената на всичките и коя за какво участва. Нямам представа кои фирми управлява майка ми. Аз съм се съсредоточил към лекарствата и горивата", каза още лидерът на "Воля".

Марешки нарече Андон Дончев свой приятел, а не толкова бизнес партньор. Определи го като един от най-достойните българи. Свободен човек, каквато е Веска Марешка и самият той. Отрече да има къща на плажа.

ClubZ