Икономиката на България се е свила с 8.5% в периода април-юни на годишна база, който обхваща е времето на извънредното положение, въведено в средата на март заради епидемията от корановируса. В сравнение с първото тримесечие икономиката се свива дори повече - с 10%, сочат сезонно изгладените данни на Националния статистически институт.

Наскоро и БНБ в редовния си доклад "Икономически преглед" прогнозира като най-вероятно с толкова да се свие икономиката през годината като тя базира сценария си по данни към юни.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) е 27.395 млрд. лв. по текущи цени, преизчислен в евро на човек от населението се падат 2 016 евро.

През периода брутната добавена стойност се понижава със 7.6%, което се дължи на спада в секторите на търговията и хотелиерството със 17.7%, култура, спорт и др. - с 4.7%, операции с недвижими омит - с 3%.

Индивидуалното потребление през периода спада с 0.2%, бруто капиталообразуването - с 14.1%. Износът на стоки и услуги намалява с 19%, а вносът - с 19.1%.

Дневник