Клубовете във Висшата лига ще загубят 540 милиона паунда през новия сезон 2020-21. Причината е кризата с коронавируса и липсата на публика по стадионите. Състезателната гоидна ще започне на 12 септември.

Информацията е на Financial Times, като се позовава на данни от Футболната асоциация.

Загубите са свързани основно с отсъствието на фенове на стадионите. В съответствие с плановете на Висшата лига, феновете ще имат право да посещават стадионите само от октомври и след това в ограничен брой.

"Нашите бизнес модели са за стадиони пълни на 98-100%", каза главният изпълнителен директор на "Брайтън" Пол Барбър.

Счита се, че 16 милиона паунда ще струват необходимите мерки на стадионите, за да се предотврати разпространението на коронавирусна инфекция. Мощен удар върху надеждите на клубовете за подобряване на финансовото им състояние, според изданието, е внезапното прекратяване в четвъртък от Висшата лига на тригодишна сделка на стойност 525 милиона паунда с китайския дигитален оператор PPTV за излъчване на мачове на водещи английски клубове в Китай.

През миналия сезон загубата на английската Висша лига според изданието възлиза на 850 милиона паунда. Те са свързани по-специално с рязък спад в приходите от продажби на билети за мачовете, както и с необходимостта да се изплаща обезщетение на телевизионните оператори в размер на 330 милиона паунда.

Дневник