Кметът на Шумен Любомир Христов и зам.-кметът по образование и култура Найден Косев проведоха работни срещи с директори на детски градини, училища и ЦПРЛ във връзка с предстоящата учебна година, съобщиха от пресцентъра на община Шумен. 

Христов е благодарил на педагогическата общност и на ръководствата на образователните институции за добрата организация и успешно проведения обучителен процес през изминалата учебна година в ситуацията с COVID – кризата. С оглед организацията на новата учебна година той е препоръчал да се мисли евентуално и за двусменен режим там, където е възможно и ако това не затруднява допълнително работата на училищата, за да се осигури достатъчно пространство и да се спазят изискванията на здравното министерство заради пандемията.

По повод сигнали на родители, че според някои директори на детски градини може да се наложи децата им да посещават една седмица детското заведение, а през следващата седмица да си остават у дома, Христов коментирал, че нито от общината са давани такива предложения, нито от министерството има подобни указания. „Не стресирайте родителите, които ми пишат писма, че ще загубят работата си, ако се въведе такъв режим на работа,“ обърнал се кметът към директорите на детските градини. 

По време на срещата кметът е говорил за необходимостта от създаването на нова стратегия за развитие на образованието в Шумен като един от акцентите в работата на управленския екип през този мандат. Предстои съставянето на работна група, в която да се включат техни представители, както и специалисти от извънучилищното, висшето образование и други сфери на обществения живот. 

От общинския пресцентър  уточниха, че на 15 септември училищата ще организират посрещане само на първи, пети и осми клас. Останалите ученици ще влизат поетапно. Може да се премине от кабинетната към класната форма на обучение. Обмисля се в определени случаи занятията да се провеждат на открито, а също и в читалища, библиотеки и т.н. В повечето училища обаче има възможност класовете да се разпределят по етажи така, че да се използва максимално сградният фонд, като в същото време се спазват изискванията за дистанция между класовете. 

ШУМ.БГ