Европейският съюз е заплашен от появата на втора Унгария в редиците си, защото по подобен начин почти безконтролно фондовете от Брюксел изтичат към картел от олигарси и политици. Страната пропада в дълбока криза заради корупция и гневни протести. Но има една надежда, която все пак може да спаси страната.

Това пише "Ди велт" в репортаж от София, който започва така: "Яйца, домати и туршия. Когато премиерът използва социалните мрежи, за да каже на съгражданите си, че могат да хвърлят всичко това по него, стига да освободят кръстовищата, има две възможности - или човекът е превъзбуден, или вярва в помирителната сила на чувството си за хумор."

Авторът Филип Фолкман-Шлюк описва за читателите си протестите, исканията им, продължителността им и сблъсъците с десетки арестувани, както и непримиримия конфликт на управляващите с президента Румен Радев.

"В Брюксел хората гледат със загриженост към България. Втора Унгария ли се оформя там? Една страна, в която парите текат от Брюксел понякога без контрол", продължава статията.

"За разлика от Унгария България се държи по-незабележимо и в този смисъл по-хитро", коментира за "Ди велт" Йенс Гайер от ГСДП. "ЕС е заплашен от няколко Унгарии, защото дори правителствата в страни като Полша, Словения, Чехия се ръководят от хора, които проявяват малко желание да се подчиняват на европейските решения. Понякога те развиват страхотно въображение само за да канализират евросредствата към собствените си джобове."

Германското издание обръща внимание и на парадокса българите от години да искат промяна и реформи и отново и отново да избират Бойко Борисов. Но и му отдава заслуженото в поддържането на популярен и почти култов имидж, докато кара джипа си из страната и по няколко пъти излъчва във "Фейсбук".

"Но Борисов е с по-малко власт от Орбан. Реалното управление е в ръцете на картел от олигарси и хора по политическите постове", обяснява Димитър Бечев, който отскоро работи за Института за изследване на човека във Виена. Той описва порочен кръг: олигарсите дърпат конците на правителството, правораздаването не е независимо, главният прокурор Иван Гешев преследва политическите опоненти на властта, независимите медии са почти ликвидирани.

"И цялата тази система е крепена със средствата на ЕС. (...) От 2017 г. на власт са крайнодесни партии, поради което днес на уличните протести се оказа необичайна комбинация от прозападни българи и постсъветски носталгично настроени демонстранти.

Филип Фолкман-Шлюк обръща внимание на факта, че на европейско ниво България действа предпазливо и дори елегантно, а не като предизвикателния Орбан. "Българското правителство иска ЕС да не контролира провала му във върховенството на закона. Борисов много се старае да демонстрира на европейската сцена лоялност към Ангела Меркел и ЕНП", казва Гайер.

"Когато България бе приета в ЕС, в Брюксел се надяваха, че напредък с върховенството на закона ще доведе и до отваряне на страната. Това не се случи. Вместо това фондовете от ЕС стабилизираха корумпираната система", казва Даниел Фройнд, евродепутат от Зелените и експерт по корупцията.

Дневник