Проверката на Националната агенция за приходите (НАП) и Икономическа полиция в "Хиполенд" е преустановена. Това се разбира от съобщение на Министерството на вътрешните работи (МВР) до медиите. В него се посочва, че вътрешният министър Георги Терзийски е провел разговор с управителя на фирмата, в който му е съобщил, че действията на полицията са част от "планови мероприятия" по противодействието на контрабандата на стоки.

Акцията е под шапката на междуведомствен координационен център към ГД "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). По време на проверката са били извършени претърсвания в складове на "Хиполенд".

По-рано днес се разбра, че данъчни служители и Икономическа полиция са влезли в офиса на "Хиполенд" два дни след като изпълнителният директор на веригата магазини за детски играчки публикува критична позиция в социалните мрежи, в която "благодари" на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември.

В четвъртък, ден преди мащабната проверка, агенция ПИК, известна със силната си проправителствена позиция, излезе с публикация със заглавие "Хиполенд" - детмаг или машина за протести". В нея лично собственикът на медията Недялко Недялков атакува магазините, Колев и служителите, които са ходили на протести, в типичния за агенцията стил. Днес Колев заяви в интервю за "Дневник", че няма да се откаже от гражданската си позиция и ще продължи да ходи на протести.

В съобщението си за акцията от МВР допълват, че тя е част от "противодействие на некоректни търговски практики и закононарушения при внос и търговия с карго стоки, като същите се планират и извършват на основата на анализ на риска и на предварително постъпили сигнали за некоректни практики". От 28 август до днес са извършени 14 проверки на складове на различни търговски дружества, уточняват от полицията.

Дневник