Процесът за убийството на словашкия журналист Ян Куцяк отива във Върховния съд, след като вчера долната инстанция оправда заподозрения за поръчението бизнесмен Мариан Кочнер.

Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 г. По това време разследващият журналист е пишел за предполагаеми връзки между италианска престъпна групировка и хора, приближени на тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо.

Убийството на Куцяк през 2018 г. предизвика масови улични протести, доведе до оставката на премиера Роберт Фицо и постави началото на серия от разследвания за тесните връзки между политици, бизнес и служители в правосъдието.

За извършването на самото убийство на 23 години затвор бе осъден Мирослав Марчак, който си призна в съда. 37-годишният бивш военен разказа, че братовчед му Томаш Шабо му е предложил да изпълни поръчката за убийството и го е закарал до къщата на двойката извън Братислава през февруари 2018 г. Той каза, че по онова време не е знаел кои са двамата.

56-годишният Кочнер, който е обект на други разследвания за подозрителни финансови операции и финансови измами, беше известен с неприязънта си към журналистите, които имаше навика да обижда и заплашва.
През 2017 г. той е заявил на пресконференция, че ще създаде уебсайт, публикуващ подробности за личния живот на журналистите, писа в. СМЕ.

Кочнер е заплашил Куцяк и семейството му по време на телефонен разговор, чийто запис беше публикуван на портала "Актуалити" (aktuality.sk) - медията, за която работеше убитият журналист.

Оправдаването на Кочнер изуми Словакия. "Изглежда заговорниците за убийството да се измъкнат от ръцете на правосъдието. Да се надяваме, че ги очаква справедливост", каза премиерът Игов Матович. "Решението на съда ме шокира и трябва да разбера причините му. Уважавам го, но очаквам, че борбата за справедливост няма да спре", каза президентът Сузана Чапутова. Обвинението вече подаде молба във Върховния съд, който може да потвърди решението на долната инстанция или да нареди процесът да се проведе отново.

Дневник