Европейската комисия предложи днес критерии и правила за координиране и ясно съобщаване на ниво ЕС на всички национални мерки за ограничаване преминаването на границите в съюза заради пандемията от коронавирус.

Едно от предложенията е за единен критерий, с който да се гарантира, че ако в една страна членка за седмица се правят повече от 250 теста на 100 000 души, хората свободно ще се движат когато:

- общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено в даден район, се равнява на по-малко от 50 случая на 100 000 души за период от 14 дни
ИЛИ
- процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район, е под 3%.

Прагът означава България да прави поне 7 хиляди теста седмично.

Понеже в момента има всевъзможни национални критерии, Еврокомисията предлага всички да се спрат на 3, когато въвеждат ограничения:

- общ брой на новите случаи на COVID-19 на 100 000 души, за които е съобщено в даден район за период от 14 дни

- процент на положителните тестове от всички тестове за COVID-19, направени в даден район за период от 7 дни

- брой на направените тестове за COVID-19 на 100 000 души в даден район за период от 7 дни.

Държавите членки следва всяка седмица да предоставят тези данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Освен това държавите следва да предоставят тези данни на регионално ниво, за да може мерките да се насочват към тези региони, за които са абсолютно необходими.

"Какофонията от национални правила в ЕС е твърде обременителна. Искаме да опростим нещата. Предлагаме ясни, приложими без дискриминация критерии, които държавите членки могат лесно да следват и които дават възможност за информиране на европейците по подходящ начин", коментира комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс.

"Трябва да избегнем по-нататъшни смущения във вече уязвимите икономики, както и допълнителна несигурност за гражданите, които направиха огромни жертви. Те очакват това от нас след толкова много месеци на живот с COVID-19", допълни комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

"Светофарна" система за ЕС

Друго предложение на Европейската комисия е за т.нар. общо цветово кодиране. Става дума за карта на държавите от ЕС и ЕИП, която ще се актуализира ежеседмично. Тя ще се изработва от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, който ще използва изброените данни:

- зелен цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е под 25, И процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е под 3%;

- оранжев цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е под 50, НО процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е 3% или по-висок, ИЛИ общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено, е между 25 и 150, НО процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е под 3%;

- червен цвят за районите, където общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е над 50, И процентът на положителните тестове от всички тестове за COVID-19 е 3% или по-висок, ИЛИ общият брой на новите случаи на COVID-19, за които е съобщено за период от 14 дни, е над 150 на 100 000 души.

Сив цвят ще се използва в легендата натази карта, ако няма достатъчно информация за оценка по критериите, предложени от Комисията, ИЛИ броят на направените тестове за COVID-19 на 100 000 души е под 250.

Как ще се влиза от рискови зони

Комисията предлага държавите членки да използват общ подход по отношение на пътниците, идващи от зони "с висок риск". Държавите от ЕС не трябва да отказват влизането на хора, идващи от други държави членки.

Държавите членки, които въвеждат ограничения за свободното движение въз основа на своите собствени процедури за вземане на решения, могат да изискват:

- лицата, които пристигат от район, класифициран като "червен" или "сив", да се подложат на 14-дневна карантина ИЛИ да си направят тест за COVID-19 след пристигането си, като тестването за COVID-19 е предпочитаният вариант.

- когато това е оправдано, държавите членки могат да отправят препоръка лицата, които идват от район, класифициран като "оранжев", поне да си направят тест за COVID-19 преди отпътуване или при пристигане.

Държавите членки могат да изискват от лицата, идващи от "червен", "оранжев" или "сив" район, особено от пристигащите със самолет, да предоставят формуляри за локализиране на пътници в съответствие с изискванията за защита на данните.

От пътниците с ключови функции или нужди от първостепенно значение - например работници, упражняващи критични професии, погранични и командировани работници, студенти или журналисти, изпълняващи задълженията си - не трябва да се изисква подлагане на карантина.

Дневник