Родители, чиито деца не са приети в детска градина, ще бъдат компенсирани с максимум 300 лева месечно. Това заяви за "Сега" образователният министър Красимир Вълчев, след като на 3 септември комисията по образование и наука в Народното събрание прие на второ четене измененията в Закона за предучилищното и училищното образование.

Компенсацията от 300 лева ще се дава от 3-годишна възраст нагоре. В първоначалното предложение на ГЕРБ за промени в закона мярката обхващаше децата от 4-годишна възраст нагоре.

Подкрепата няма да е безусловна. Предстои в подзаконови актове да се запишат условията, при които тя ще се получава, като най-вероятно един от критериите ще е детето да посещава частна детска градина, уточни Красимир Вълчев.

Депутатите са заложили срок от 3 месеца на образователното министерство да изработи конкретен механизъм за тази подкрепа с участието на социалните партньори, общините, учители, директори, родители и министерството на финансите.

В средата на годината "Демократична България" представи план за справяне с недостига на места в детските градини. В него беше записано родителите с неприето дете да получават целеви ваучери в размер на 300 лева месечно, с които да плащат посещенията в частна детска градина.

Дневник