На сайта на руския опозиционер Алексей Навални и в YouTube канала на неговия Фонд за борба с корупцията, се появи разследването му за град Томск, правено непосредствено преди да бъде отровен - с вещество от вида на "Новичок", както заявиха германските власти, макар от Москва да отричат да има такива данни.

37 минути и 33 секунди - това е дължината на последното видеоразследване на блогъра, съобщи БНТ. В него той подробно разкрива мащабите на корупцията в големия сибирски град, където той прекарва последни дните преди инцидента на летището в Омск, където той пил чай.

"Всичко това, целият град, е толкова оплетен в мрежата на корупцията, че всички до един - пенсионерът, колоездачът, целуващата се двойка, те просто са превърнати в плячка, чиято задача е ежедневно да осигурява пари, на всички кръвосмучещи твари, обявили се за господари на града", казва в записа най-големият критик на президента Владимир Путин.

Томск не е случайно избраВн, на 13 септември в региона ще гласуват за местна власт. В момента тя е свързана предимно с управляващата партия на Путин "Единна Русия". Във видеото Навални разкрива злоупотреба с власт и измами в особено големи размери. И призовава жителите на града да използват разработеното от него "умно гласуване". Идеята му е съвсем проста - да се гласува - макар и формално, за хора, които са в опозиция на управляващата партия.

Смята се, че една от причините за отравяне на Навални е именно това разследване.

Междувременно Съд в Москва отхвърли жалбата на неговия екип, според която властите са бездействали след инцидента с него. А от Фонда за борба с корупцията казаха, че случилото се с Навални може да се приеме за нова глава в отношението на Москва към опозиционерите.

"Такова нещо - срещу лидер на руската опозиция да се употреби бойно отровно вещество, на руска територия, такова не се беше случвало. Това е нов вид насилие. Нов вариант за разправа с опозицията, и ми се струва, че това е нова страница в руската история", каза директорът на фонда Иван Жданов. 

В същото време от Кремъл приканиха Берлин, където Навални все още е в кома в болница, към сътрудничество.

"Германските специалисти са успели да изолират субстанция, която може да действа като отрова. Ние разчитаме на диалог с германските колеги. И в процеса на този диалог да получим информация за вида на това вещество. Безусловно, това ще помогне на работата на специалистите от нашето министерство на вътрешните работи", заяви говорителят Дмитрий Песков.

Молбата на Кремъл за диалог ще бъде надлежно разгледана, и ако от министерствата на външните работи и на правосъдието, преценят, че няма пречки, ще се действа процедурно, казаха от германска страна.

В същото време Германия и Франция отново поискаха от Русия обяснения във връзка с отравянето на руския опозиционер и призоваха отговорните да бъдат открити и изправени пред съда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Отговорните за това отвратително деяние трябва да бъдат открити и изправени пред съда", подчертаха в съвместна декларация външните министри на двете страни Жан-Ив Льо Дриан и Хайко Маас.

Париж и Берлин вече поискаха от Москва да изясни изцяло обстоятелствата около този случай, предизвикал силни емоции в Европа и довел до повишаване на напрежението.

Франция и Германия повишиха тона, докато Русия остава непроницаема пред западните обвинения, като се задоволява да изразява "скептицизъм" по отношение на наличието на отравяне, още повече с нервнопаралитична отрова.

Това нападение срещу лице от руската опозиция "за нещастие не е изолиран случай", подчертаха двамата министри, които порицаха и предполагаемото използване на Новичок, отровно вещество "с военни качества", забранено от международните конвенции за забрана на химическите оръжия.

Париж и Берлин ще се обърнат към Организацията за забрана на химическите оръжия относно "следващите действия, които ще бъдат предприети във връзка с този случай" и "при нужда може да потърсят подкрепата на тази организация".

"Това нападение е тежко посегателство срещу основните правила на демокрацията и на политическия плурализъм", заявиха Льо Дриан и Маас.

И призоваха руските власти "да гарантират условията за упражняване на фундаменталните граждански и политически права на руското население".

Дир.бг