Деветдесет процента от хората спазват ограниченията, свързани с коронавируса, коментира пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

По думите му правилата се нарушават от хора, които "вътрешно се чувстват незначими и искат да направят впечатление било чрез неразумно изказване по телевизора, било чрез стоене без маска в трамвая".

Кантарджиев каза, че в училище маските не трябва да са задължителни навсякъде, но в коридорите, където се струпват деца от различни класове, е хубаво да се носят. Нямало смисъл да се налагат масти на най-малките ученици, защото най-вероятно ще си ги разменят, добави той.

Българската православна църква по най-брилянтен начин направи великденските празници, така че въобще нямаше повишение на болните, коментира той и добави, че напоследък е имало много на брой заразени младежи заради ходенето на дискотека, след което нараства броят на заболелите възрастни, заразени от младежите. .

Въпреки неспазването от някои хора на мерките и публичните мероприятия, имаме намаляване на случаите благодарение на горещото и сухо време, каза той. Напомни, че трябва да се научим да носим маските с идването на есента. Вероятността да заразиш човек, ако си болен и носиш маска, е само 5%, подчерта той.

Пушенето с години намалява заболеваемостта, защото пушачите имат по-малко рецептори, прихващащи вируса, каза Кантарджиев.

Дневник