135 години ни делят от делят от онзи септември, когато българският народ взе в свои ръце съдбата си. Така започна тържествената си реч на площад "Съединение" в Пловдив държавният глава Румен Радев.

В онези дни Възродена България показа на света как цивилизовано, без насилие, един просветен народ се събира под общата стряха на своята родина и няма сила, която да го спре, каза още президентът.

Днес будна България преоткрива силата на девиза "Съединението прави силата". Има хора, които се борят за вечните залози на живота - свободата и равенството. За чистата и свята република, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи и с чиста съвест", каза Радев. Единението около ценности, братството на почтените хора, говорят за вечните залози на живота - свободата, справедливостта, равенството пред закона. За чистата и свята република на Апостола, в която управниците не се крият, а гледат гражданите очи в очи с чиста съвест и доверие, защото заедно ратуват за доброто на България.

"Толерантността, солидарността и непреклонността са писали и продължават да пишат най-светлите страници в историята на България. От Съединението, от цялата ни възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политиканските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще", заяви президентът Румен Радев.

"От Съединението, от цялата възрожденска история знаем, че лъжите, хитруването, репресиите и политикантските интриги не могат да спрат един събуден народ, поел към своето осъзнато бъдеще", подчерта Румен Радев.

"Поклон пред дръзките и храбрите, да живее свободна и единна България", заяви президентът под бурните овации на събралото се множество.

На тържествената заря-проверка по повод 135 години от Съединението на България присъстваха и кметът на Пловдив Здравко Димитров, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред гостите бяха и народни представители, министри, началникът на отбраната, генерали и офицери, кметове на общини и населени места.

На площада присъстваха и участници от протестния поход за Съединението, който се проведе по-рано по централните булеварди на Пловдив. Протестиращите заглушиха речта на кмета на Здравко Димитров с викове "Оставка" и "Мутри вън". Освиркванията заглушиха и началото на речта на президента Радев. Протестиращите освиркаха и поднасянето на венци от името на Бойко Борисов, Красимир Каракачанов, Валери Симеонов.

"Съединението на България от 1885 година за нас пловдивчани винаги е въпрос на чест, на достойнство, но и задължение пред съдбините на България. Ние се гордеем, че в трудните за нашия народ моменти, Пловдив е заемал водеща роля в националната ни история", каза в приветствието си кметът на града Здравко Димитров. По думите му актът на Съединението от 6 септември 1885 година е едно безразсъдство, но става първият успешен опит за преодоляване статуквото, наложено от Великите сили. Обявеното в Пловдив Съединение е възприето в Европа като естествен порив на българите в Източна Румелия да се обединят с другите свободни българи, припомня Димитров.

Присъстващите се преклониха пред паметника на Съединението на едноименния площад, като отдадоха нужната почит на предците ни, осъществили Съединението.

Преди тържествената част официалните лица разгледаха обновената експозиция "Съединение 1885 г." на Регионалния исторически музей в Пловдив, подредена по повод 135-годишнината от Съединението на България. Два са основните акценти - историческите знамена на Голямоконарската и Марашката чета и художественото претворяване на идеята за Съединението, уточни директорът на музея Стефан Шивачев.

Тържествената церемония по повод 135 години от Съединението на България приключи със заря.

Дир.бг