Асоциацията на индустриалния капитал в България изготвя в момента позиция по повод последните скандали, свързани с репресията над бизнеси, чиито собственици призовават за протести. Когато самата декларация бъде одобрена от управителния съвет на асоциацията, тя ще бъде публикувана публично.

Това заяви днес пред БНР председателят на АИКБ Васил Велев, помолен да коментира "особеното мълчание на работодателските организации" по темата. Припомняме, че през миналата седмица три отделни държавни структури започнаха проверки в склад на магазините "Хиполенд".

Те дойдоха буквално на следващия ден, след като собственикът на веригата Мариан Колев "благодари" на МВР за това, че са напръскали 17-годишния му син с лютив спрей по време на големия протест от 2 септември и призова за продължаване на демонстрациите. По-късно Колев обяви, че вътрешният министър Христо Терзийски лично му заявил, че не е бил информиран за акцията. Два дни по-късно от репресия заради подкрепа на протестите се оплака и друг бизнесмен от Варна.

"Ние не сме отказали подкрепа на никой, който се е обърнал към нас и сме преценили, че е в правото си да я търси. Тези компании обаче не членуват при нас и не знаем ситуацията в детайли. Не знаем обаче и дали искат нашата подкрепа", заяви днес Велев.

Все пак организацията му е решила явно да вземе отношение по въпроса. Той обаче не даде никакви детайли какво ще бъде отношението на бъдещата позиция по темата.

Самият той заяви, че организациите в АИКБ не следят и не искат да следят дали техните служители ходят на протестите, че гражданската им позиция няма общо с работните им задължения и че няма как такива действия да повлияят на отношението на работодател към работник.

Велев коментира също икономическата ситуация в страната в условията на криза. Неговата прогноза е, че през тази година БВП и стопанската активност ще се сринат до нивата от 2018 г. и чак в края на 2022 г. ще можем да се похвалим с изравняване на показателите от 2019 г.

Именно заради това и работодателите нямат намарението да вдигат рязко работните заплати, поне през тази година.

    "Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на БВП от около 7%, това е разлика от повече от 10 процентни пункта спрямо прогнозата. При този спад е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати", подчерта той.

В същото време Велев за пореден път изрази недоволство от административното увеличение на минималната работна заплата от държавата, като обясни, че така се пречи на работодателите да наемат повече нискоквалифициран персонал, който е и най-пострадалият от кризата в момента.

Клуб Z