България да внесе българския случай в дневния ред на дискусиите по тези въпроси, които започват в ЕС и НАТО. Този въпрос трябва да се разглежда редом с "Навални" и "Скрипал" на предстоящия Съвет на ЕС."

Това е първото искане, което отправят към правителството и разследващите власти в България отровените през 2015 г. оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, синът му Христо Гебрев и Валентин Тахчиев, един от ръководителите на компанията "Емко". В открито писмо, разпространено до медиите, те призовават София бързо да се възползва от обсъжданията около покушението срещу Алексей Навални, които балтийските държави се опитват да включат в дневния ред на срещата на лидерите на ЕС на 24-25 септември.

"Освен, че трябва да защитава по един достоен начин своите собствени граждани, България трябва да бъде и достоен член на семейството държави, с които сме неразделно свързани, с нашите съюзници. Българските власти трябва да опровергаят създаденото през последните години убеждениe, че прислужва на чужди интереси, които противоречат не само на интересите на нашата страна, но и на интересите на нашите съюзници. Съответно, България трябва да предложи сега и веднага активно взаимодействие за разкриване на цялата истина около "българския Новичок" през 2015 г., атентата във Великобритания през 2018 г. и сега- "случая Навални", се казва в текста.

Гебреви и Тахчиев са адресирали писмото си до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, като копие е изпратено и до президента Румен Радев и посланиците на страните от ЕС и НАТО. В него авторите посочват, че си дават сметкя, "че няма да е никак лесно да разпоредите радикална промяна на курса на разследването", както и че "това е възможно да се политизира при актуалната криза в България".

Останалите 5 предложения са:

- България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО;

- България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество;

- Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията;

- България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване;

- Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас.

Дневник