Мърейд Макгинес ще бъде новият ирландски еврокомисар, но с различен от предшественика си ресор - тя ще отговаря за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари.

Търговските отношения - един от най-влиятелните постове в Европейската комисия, ще премине към бившия латвийски премиер Валдис Домбровскис.

Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свои официални източници. Според тях председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще обяви промяната днес. И двамата еврокомисари са от Европейската народна партия.

Фил Хоган бе принуден да подаде оставка заради бъркотията, която създаде с участието си във вечеря за над 80 души в родната си Ирландия в момент, когато в страната бяха въведени нови строги ограничения за броя на събиращите се заради коронавируса.

Макгинес е евродепутат от 2004 г. насам и от 2017 г. е зам.-председател на Европейския парламент.

Домбровскис временно пое търговския ресор след оставката на Хоган. Той ще отговаря за него в много трудни времена на поредния конфликт с Великобритания по договаряне на бизнес отношенията между страна и ЕС след 1 януари. Напрегнати са и търговските разговори с Китай и САЩ, трудно е и търсенето на компромис за нов лидер на Световната търговска организация.

Дневник