Унгарската редакция на "Свободна Европа" работи отново от днес в Будапеща след десетилетно прекъсване заради състоянието на медийната свобода.

Това потвърждават от редакцията, а и от централата на "Свободна Европа", базирана във Вашингтон и Прага. Подпомаганата с дарение от американския парламент група се връща в още една източноевропейска страна, след като го направи и в България и Румъния. "Сабад Еуропа радио" действа от Мюнхен до 1993 г., когато демократизацията на Унгария след края на Студената война изглежда необратима.

Унгария е третата държава от Европейския съюз, в която "Свободна Европа" отваря собствена секция по модела от страните от бившия Съветски съюз - цифрова платформа с новини и видеосъдържание, включително записи на разговори или интервюта в студио (унгарският модел е като българския и румънския). Пражкият офис е център за Европа, но в него няма чешкоезична редакция.

Действащият президент на медийната група казва в изявление, че екипът "много се вълнува да се върне в Унгария" и има "изключителен екип местни журналисти", които са "решени да бъдат търсеният източник за надеждни, лишени от предубеждения новини". Дюла Чак, бивши журналист от "Евронюз" и кореспондент на Би Би Си в Унгария, ще ръководи екипа.

Позициите на Унгария в индексите на медийната свобода продължават да се влошават. В последния на "Репортери без граници" тя губи 16 позиции и вече е 89-а. В ЕС по-лошо е само българският резултат (111-о място).

От връщането на власт на премиера Виктор Орбан през 2010 г. непрекъснато намаляват медиите, които не са свързани (или пряко управлявани) от властта, под правителствен контрол са обществените медии, стотици издания се управляват от специална фондация, близка до правителството. През юли бе уволнен главният редактор на водещата онлайн медия, след като обяви, че изданието е под силен натиск заради начина си на отразяване.

Дневник