Демократична България публикува свои предложения по повод последните намерения за промени в изборния кодекс, с които не се допуска едновременно машинен и хартиен вот, както и се дава възможност на партиите, които са регистрирани за участие в изборите, да участват в одита на електронната система.

Законопроектът на ГЕРБ, който е приет на първо четене предвижда одитът на машините да се извършва от държавната фирма "Информационно обслужване", а от "Демократична България" предлагат по-широк кръг на "заинтересовани лица" да участват в одита:

- Министерският съвет;
- Народното събрание;
- Партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирани за участие в изборите;
- Български неправителствени организации, които са регистрирали повече от петдесет наблюдатели;
- Българска академия на науките;

Според проекта на "Демократична България" одитът на машините трябва да бъде направен преди да се поръчат всички, необходими за провеждането на избори, както и в секциите, където има изправни машини, да не можа да се гласува с бюлетина.

По идея на партията за одита всеки трябва има на разположение от пет до петнайсет дни, едно устройство, техническата му документация и програмния му код. Ако проверката покаже несъответствия с изборните принципи за равенство, свобода и тайна на вота, то законопроектът предвижда обществената поръчка за машините да бъде прекратена, а изборите да се проведат с хартиени бюлетини.

Дневник