Съобщение на БНТ за подготвян "Народен съд" стана повод за остра реакция на властта срещу инициаторите на протестите срещу премиера и главния прокурор, независимо че от "Отровното трио" отрекоха да организират подобна инициатива. Последва извинение от държавната телевизия за невярната информация.

Информацията от сайта на БНТ тази сутрин впоследствие беше свалена.

Новината първо бе разпространена от БНТ на 5 септември, когато съдът гледаше мерките за неотклонение на част от задържаните на протеста на 2 септември. В публикация на сайта на държавната телевизия се посочваше, че протестиращи са пред сградата на Районния съд в столицата и, че "те обявиха, че свикват Народен съд на 8 септември на площад "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител". В статията не се посочваше от коя организация са протестиращите. Тази информация бе съобщена и в сутрешните новини на БНТ днес и бе публикувана на сайта на медията, но по-късно през деня бе свалена. Информацията за "Народния съд" пък е премахната от статията от 5 септември.

"БНТ поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан. БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание", се казва в позиция на държавната телевизия.

Още тази сутрин инициаторите на протестите в София отрекоха пред "Дневник" да стоят зад инициативата "Народен съд", за която съобщи държавната телевизия.

"Няма организация за свикването на Народен съд на антиправителствения протест", заяви адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио", потърсен от редакцията за коментар. Той посочи, че протестиращите се борят точно срещу прояви като Народния съд.

Независимо, че информацията беше отречена, тя стана повод за остра институционална реакция срещу протеста. На брифинг зам.-министърът на външните работи Георги Георгиев, който е и национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата, заговори за "мрачна и грозна препратка към миналото". От думите му обаче се разбра, че външното министерство не си е направило труда да провери информацията, преди да осъди несъществуващата инициатива.

"Това, че бяхме информирани как ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите ни навява е едни много мрачни и тъжни спомени от тоталитарното минало, с което България толкова много години се опитва да скъса. Демокрацията, мирът, стабилността не предполагат това да говорим за кървава разправа, за разстрели, за бесила и за убийства. Ако искаме днес да вървим заедно по пътя към прогреса, ние няма как да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици", заяви Георг Георгиев. Той заговори, че се правят внушения, че "по улиците ще ги колим и бесим" и припомни, че т.нар. Народен съд е осъдил много невинни хора.

На журналистически въпрос откъде е разбрал, че инициаторите на протестите организират "Народен съд" зам.-министър заяви, че прочел новината в сайта БНТ, а "впоследствие, че е била свалена аз не знам". "За достоверността на информацията трябва да кажат тези, които са я разпространили и тези, евентуално от които идва", заяви Георгиев и посочи, че много гневни и разстроени хора са се свързали с ведомството. "Ще се радвам, ако бъда опроверган", каза още Георгиев.

Дневник