Драконовски присъди в Истанбул: атентаторът от дискотека "Рейна" в Истанбул, който уби 39 души в нощта срещу 1 януари 2017, получи 40 пъти доживотна присъда и още 1368 години затвор. По делото бяха осъдени още 49 души, пише "Дойче веле".

40 пъти доживотен затвор - това гласи съдебното решение по делото за атентата в истанбулския нощен клуб "Рейна". Съдът призна родения в Узбекистан нападател за виновен в умишленото убийство на 39 души. Както съобщи Анадолската информационна агенция, Абдулкадир Машарипов получава доживотна присъда за всяка от жертвите, както и една за нападението като цяло. Освен това той е осъден и за опит за убийство на 79 души. Поради това съдиите му наложиха допълнително 1368 години затвор.

Атентаторът нападна дискотеката "Рейна" в нощта срещу 1 януари 2017. Той откри огън с автоматично оръжие срещу празнуващите, хвърли зашеметяващи гранати, за да може да презареди, и стреля по ранените по пода. Много от събралите се в клуба се хвърлиха във водите на близкия Босфор, за да се спасят от атаката. Сред жертвите има турци, араби, канадци, индийци. Повечето от жертвите бяха чужденци.

"Ислямска държава" пое отговорността

Отговорността за нападението в новогодишната нощ бе поета от терористичната организация "Ислямска държава" - атентатът бил извършен в знак на отмъщение срещу военното участие на Турция в Сирия. Абдулкадир Машарипов бе задържан две седмици след атентата и първоначално призна извършването на деянието. По време на разпит през февруари 2019 година обаче оттегли показанията си и настоя, че е невинен. Не той бил човекът, заснет в клуба с автомат в ръце.

Поради това в заключителното си слово в съда Машарипов пледира да бъде освободен - бил дал първите си показания под "мъчения и натиск", срещу него нямало достатъчно доказателства. Очаква се той да обжалва произнесената присъда.

49 осъдени по делото "Рейна"

Дълго в затвора ще остане и Иляс Мамасарипов, за когото съдът постанови, че е помагал при планирането на атентата. Той бе осъден на повече от 1400 години затвор - заради съучастие в убийство и опит за убийство, както и за съдействие при нарушение на конституцията, както съобщава Анадолската агенция. По нейни данни пред съда са били изправени 60 души, 11 от които са били признати за невинни. Останалите са били осъдени на лишаване от свобода за различен период от време.

Нападението в нощния клуб "Рейна" бе първият атентат в Турция, отговорността за който бе поета директно от т.нар. "Ислямска държава". Междувременно дискотеката бе частично разрушена по нареждане на градските власти. Причината: нарушения на градоустройствените правила.

Дойче веле/Дневник