Днес се проведе среща на основната част от гражданските и политически партии и движения, които се включват в протести с искане на оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха в писмо до медиите от Отровното трио. В него се призовава "да не се допуска полицейски произвол и насилие, както и опити за провокация, организирани от управляващите, с цел да се дискредитира мирния граждански протест. Не допускайте да се повтори "кървавата сряда" на Борисов и Гешев".

Повод за срещата, която не се посочва къде е била, е предстоящият на 10 септември нов голям национален протест, какъвто се проведе на 2 септември и на който се стигна до ексцесии. Участие в разговорите са взели представители на Отровното трио, БОЕЦ, "Зелен Младост", "Изправи се БГ", НГИ "Системата ни убива", ОССО, Единна народна партия, "Демократична България", Движение България на гражданите, ВОЛТ, партия "Свобода", партия "Възраждане", Българска социалдемокрация - Евролевица, АБВ, Коалиция "Ние, Гражданите" и други. В срещата участваха още и бившият служебен премиер Ренета Инджова, архимандрит Дионисий, ген. Димитър Шивиков и Петър Недевски.

Отровното трио призова чуждите дипломати да обърнат внимание на ситуацията в страната

 

В писмо до посолствата на страните членки на ЕС, САЩ и Великобритания и представителството на Европейската комисия в България, инициаторите на протестите от Отровното трио призовават да се обърне внимание на случващото се в страната. Те отбелязват, че в България няма върховенство на закона, пазарната икономика не рабати, а за стабилна демокрация не може да се говори.

Според Отровното трио ситуацията в страната предполага и намеса от страна на държавите-членки на НАТО, защото в България се нарушават ценностите на общността - спазване на принципите на индивидуална свобода, демокрация, човешки права и върховенството на закона.

 

Призивът към дипломатите е да предадат информацията за ситуацията в България на своите правителства.

Дневник