Двама от кандидатите за председател на БСП Красимир Янков и Валери Жаблянов се оттеглят от кампанията и призовават партийните членове да не гласуват в прекия избор за лидер в събота. Трети кандидат Георги Тодоров се оказва от участие в избора.

Още от началото за основни опоненти за лидерския пост бяха считани Корнелия Нинова и Кирил Добрев, който бе неин заместник. За останалите кандидатури се смяташе, че ще разпилеят гласовете на недоволните от Нинова.

Според повечето социалисти правилата са такива, че ако в събота не гласуват половината от членовете на БСП, ще се смята, че изборът на лидер е нелегитимен и ще се пристъпи към избор от партийния конгрес, както бе досега. По данни към края на м.г. членовете на БСП са около 83 848, но напусналите и починалите трябва да бъдат заличени от списъците до петък.

"Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашият висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация", се казва в декларацията на Янков и Жаблянов, разпратена до социалистите. Те казват, че изборната комисия на "Позитано" 20 работи в полза на Нинова и вотът ще бъде манипулиран, заради което се оттеглят от кампанията и няма да участват в дебатите.

Според социалисти Нинова има шанс да спечели прекия вот, но ако се стигне до избор на председател от конгреса, опозицията може да се обедини около Добрев или друг кандидат.

Дневник