326 декара в Преславска планина ще бъдат залесени с фиданки от цер и липа, които са типични за района. Те ще заменят сега съществуващите насаждения от инвазивни дървесни видове. Всички предвидени за подмяна и възстановяване насаждения попадат в защитена зона от мрежата Натура 2000, съобщиха от пресцентъра на Североизточно държавно предприятие /СИДП/. 

Залесяването ще се прави по проект на СИДП „Премахване на инвазивни чужди видове, възстановяване и опазване на приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 в Североизточна България“. Той предвижда до края на 2024 година да бъдат премахнати насаждения от инвазивни видове, да бъдат събрани семена, произведени фиданки и да бъдат залесени всички предвидени площи. 

Проектът е на стойност 1 386 763 евро, от които 74,40% са осигурени като съфинансиране по Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия. Предвидените дейности обхващат десет защитени зони от мрежата на Натура 2000 в Североизточна България, като общата площ на подменените гори ще близо 2 000 декара. 

ШУМ.БГ