След трудности заради "срив в тока" в новата сграда на Народното събрание (бившия партиен дом) в крайна сметка се регистрираха 126 депутати - с пет над изискуемия минимум за кворум. Представителите на партиите в парламента гласуваха програмата си, но вместо с първата точка за прекратяване на пълномощията на Данаил Кирилов като депутат народните представители започнаха с декларации по повод 9 септември.

Инициативата поде депутатът от БСП Александър Симов, започвайки с думите "Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва най-малкото, че в нея има живот, че в нея е скрита истина". В този момент народните представители от другите парламентарни групи напуснаха залата.

"Когато легионите на реваншизма се опитаха да превземат учебниците по история, от тях със злоба беше изхвърлено всичко, което дори намеква за битката срещу фашизма в България. Трябваше да се научим да вярваме, че в България фашизъм не е имало и това направи избитите без съд и присъда хилядите жертви на кафявата чума абсолютно неудобни", продължи Симов, като даде и пример от семейната си история с двамата си дядовци, които живеели в "мизерни" условия в две села и с това депутатът защитава тезата, че през 40-години на миналия век животът в България не е бил хубав.

"Можем до утре да си говорим за грешките след девети септември, но отричането на самата дата означава да отречем порива по различен живот. Поривът за социална държава. Идеята за една друга възможна България", каза още депутатът.

След декларацията на Александър Симов (БСП) от трибуната се изказа Тома Биков (ГЕРБ), който започна с думите, че в нощта на 9 септември е извършен преврат срещу правителството на Константин Муравиев. Той е начело на управлението за седмица, като в този период България прекъсва дипломатическите си отношения с нацистка Германия.

"След 9 септември властта на Отечествения фронт организира масови репресии и ескалира политическото насилие, като го довежда до крайна форма на политическо насилие, осъществявано от държавата в продължение на 45 години", каза Тома Биков, като в този контекст защити прехода "демократичния преход" на България през последните 30 години, защото била "прекратена практиката на политическо насилие, осъществявано от държавата".

На декларацията на БСП се противопоставиха и "Обединени патриоти" и я определиха като "основана на груба историческа фалшификация". Депутатът от ВМРО Милен Михов, който е историк, се позова на изводи на академик Илчо Димитров (член на БКП, министър в правителство на БСП от 1986 г.):

"Още през 80-те години той доказа, че в България фашистки режим, подобно на този в Италия и национал-социалистическия режим подобно на този в Германия, никога не е съществувал. В България е имало фашистки партии и организации, но те никога не са упражнявали политическата власт. Последното правителство преди 9 септември е излъчено от демократичната опозиция, в което правителство са запазени четири места за министрите от Отечествения фронт", каза Милен Михов.

Дневник