3 нови случая на Covid-19 са констатирани през последното денонощие в област Шумен - мъж на 59 г. от Шумен, мъж на 70 г. от с. Браничево, Община Каолиново и жена на 63 г. от с. Вълнари, Община Никола Козлево. Направените PCR теста са 26, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

И тримата регистрирани са хоспитализирани. В момента на лечение в „МБАЛ-Шумен“ има 16 пациенти с Covid-19, от които един е в ОАИЛ. От последното денонощие е починал един мъж на 64 г. с придружаващи сърдечно заболяване, белодробно заболяване и диабет.

Към момента с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 37 души, излекуваните са 222,  починалите - 17. Медицински служители, при които е констатиран Covid-19 са общо 8 лица.

За периода от 31 август до 6 септември РЗИ е извършила 134 проверки по спазване на въведените противоепидемични мерки. Съставен е само един акт за нарушение на физическо лице - клиент без маска в закрито обществено място.

Проверките са извършени в 15 училища, 12 лечебни заведения и медицински центрове, 7 домове за социални услуги, 11 детски ясли и градини, 8 транспортни средства, питейни заведения, хотели, музеи, игрални зали и други обекти.

Проверени са 25 лица под 14-дневна карантина и не са констатирани нарушения. През периода в областта са връчени и 37 предписания на хора, положителни на Covid-19 и на такива, които са контактни за 14-дневна домашна карантина.

ШУМ.БГ