Ако държавата прехвърли правата си върху 75 на сто от капитала на "Слънчев бряг" АД в полза на община Несебър, ще бъде лишена от правомощия. Освен това има и потенциален риск от ново застрояване в курорта, което вече е нежелателно, разпоредителни сделки с транспортната или с ВиК инфраструктурата, регламентации, които ще са изцяло в частен интерес, и др. Това каза изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров, цитиран от БТА.

Той направи това изказване, след като днес общинските съветници в Несебър приеха на извънредна сесия предложението кметът на общината да започне преговори с правителството за прехвърляне собствеността на инфраструктурата на "Слънчев бряг" АД на местната власт.

Развитието на туризма е държавна политика и пътят за разрешаването на проблемите по инвестиране в инфраструктурата на националните курорти, в т.ч. и за курорта Слънчев бряг, е чрез приемането на наредбата за националните курорти, посочи Димитров. Той информира, че активите на дружеството включват земя, сгради, алеи, тротоари, водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения, техника и апаратура на стойност стотици милиони левове.

"Слънчев бряг" АД е публично дружество и неговите акции се търгуват на Българската фондова борса. Акционерите на дружеството са общо 4246 души.

Въпреки че според нашите юристи дори и това прехвърляне на собствеността да се случи, при смяна на собственика на 75 процента от капитала, няма как да доведе автоматично до възможността с бюджетни средства на общината да се финансират дейности на дружеството в Слънчев бряг, обяви Димитров. Той посочи и че акционерното дружество е самостоятелен търговски субект и съответно транспортната инфраструктура няма да придобие статут на публична общинска собственост. А общината не може да изразходва бюджетни средства за дружествено имущество, заяви Димитров.

Точно преди три години Министерството на туризма обяви, че обмисля да прехвърли акциите си в дружеството на общината, като малко преди това тогавашният вицепремиер Валери Симеонов с фиксация в сектора поиска разформироването на дружеството. Тогавашният ресорен министър Николина Ангелкова обяви, че така инфраструктурата в курорта ще се поддържа по-добре.

Дневник