При извънредна епидемична обстановка заради коронавируса по здравословни причини или по желание след разрешение от образователния инспекторат учениците ще могат да се обучават дистанционно, докато другите работят в клас. Условията са три - здравословни причини на ученика или на член на семейството, както и след решение на Регионалното управление на образованието по критерии, които обаче не са определени.

Дистанционно онлайн обучение ще има и в детските градини при извънредна епидемична обстановка. Заради възрастта то ще е до 30 минути.

Режимът бе приет спешно на второ четене в парламента по предложение на ГЕРБ. Първоначалната идея бе по здравословни или уважителни причини на учениците да бъде разрешено до 30 дни дистанционно обучение, но след негодувание от страна на родители ограничението отпадна. Ако няма обявена извънредна обстановка, по здравословни причини и с разрешение на директора ученици могат да се обучават дистанционно до 30 дни.

Предучилищно образование за 4-годишните деца става задължително от учебната 2023/2024 година, но ще се провежда в детски градини и с игри. Родителите на децата, за които предучилищната е задължителна, но не са приети в общинска градина, ще бъдат компенсирани финансово от държавата. Очаква се компенсацията да е до 300 лв. на месец.

Дневник