Археолози с каски и маски за лице внимателно отстраняват земята от огромните кости на мястото, където се строи новото летище в Мексико Сити, където строителните работи разкриха огромно находище на мамутски скелети, предаде АФП.

Останките на десетки изчезнали гиганти и други праисторически същества са открити в Зумпанго в северния край на столицата, който лежи на дъното на пресъхнало древно езерно корито.

"Повече от 100 отделни мамути, древни камили, коне, бизони, риби, птици, антилопи и гризачи вече са възстановени", каза ръководителят на археологическия екип Хесус Канторал. Смята се, че повечето животни са бродили по Земята преди 10 000 - 25 000 години.

Археолозите твърдят, че са работили много внимателно, за да гарантират, че ценните останки се съхраняват по време на работата по изграждане на летището, което президентът Лопес Обрадор обеща да бъде открито през март 2022 г.

Експертите смятат, че голямото количество мамути са били привлечени в района от храната и водата, осигурени от езерото, съществувало в праисторически времена.

„Мястото е предлагало богати природни ресурси - достатъчно, за да могат тези огромни животни да оцелеят дълго и в продължение на много поколения“, каза археологът Арасели Янез. 

Дарик