Сърбия се отказа от участие във военни учения с Русия в Беларус ден преди началото им. Обяснението на Белград за оттеглянето от "Славянско братство 2020" е малко объркано.

Официалното обяснение е въвеждането на 6-месечен мораториум върху всякакви учение заради пандемията. В същото време се допълва, че трябвало и да се осигури неутралния статут на страната.

Според министерството на отбраната на Сърбия министър Александър Вулин казал, че са спрени съвместните учения с всички партньори без изключения - основно заради ефекта от пандемията върху икономиката.

Но той допълва, че страната му била подложена на "старшен и незаслужен" натиск от ЕС, чиято позиция Вулин нарича "необоснована и истерична".

В ученията на полигон в Брестка област, която граничи с Полша и Украйна, трябваше до 15 септември да се тренират съвместни антитерористични задачи.

През последните дни между Москва и Белград имаше напрежение заради подигравателна реакция на говорителката на руското външно министерство. Мария Захарова сравни подписването в Овалния кабинет на споразумение от Александър Вучич с явяване на разпит. Това подразни сръбския президент и се наложи намеса на външния министър Сергей Лавров за успокояване на ситуацията.

В понеделник малката дипломатическа криза приключи след извикването "за даване на устно разяснение" на руския посланик Александър Боцан-Харченко. След това външният министър Ивица Дачич заяви, че ситуацията е приключена и няма да има последици за отношенията между двете страни.

Първата реакция на Вучич бе, че оценката на Захарова на срещата му с президента Доналд Тръмп е примитивна. "Не ценят, че Сърбия е неутрална страна и не се кани да влиза в НАТО, единствената страна, която купува газ и оръжия от тях, няма да обяснявам нечий друг примитивизъм." След това говорителката се извини и изтри съобщението от профила си във "Фейсбук".

Дневник