Евродепутатът Радан Кънев ("Демократична България"/ЕНП) обвини прокуратурата, че оказва тормоз над прозападните политици в страната. Пред Би Ти Ви той изтъкна агресивната риторика на главния прокурор Иван Гешев и маниера да се обявяват за престъпници хора, които впоследствие биват оправдавани от съда.

Кънев изброи имената на бившите министри Николай Ненчев, Даниел Митов, Петър Москов, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, срещу които, по думите му, съдът обявил, че няма никакви доказателства. "Всички тези хора бяха обявени от българската прокуратура за престъпници, след което съдът каза, че в обвинителния си акт прокуратурата дори не описва престъпление. Това е институционален тормоз", смята Кънев.

Той допълни, че в този момент разговорът за свикване на Велико Народно събрание е абсурден. По думите му най-важно е да започне бързо промяната в правосъдната система и реформата в прокуратурата. Той изрази и възмущение от Българската национална телевизия, която вчера пусна фалшива новина, че протестиращите организират Народен съд. Инициаторите на недоволствата от Отровното трио отрекоха да се подготвя подобна инициатива. Последва и извинение от страна на БНТ.

"Не може българските граждани да са обградени от медийна среда, в която националната телевизия произвежда фалшива новина", добави Кънев и попита дали обществената телевизия е свободна.

Той призовава за открит дебат в европарламента за случващото се в България. По думите му ще е разумно за ЕНП, част от която е и ГЕРБ, да подкрепи подобен дебат. Радан Кънев каза още, че е имал разговор с бившия председател на Европейския съвет и настоящ председател на Европейската народна партия Доналд Туск.

"Той каза, че има нужда от много повече информация за ситуацията в страната. Учуди се защо се искат предсрочни парламентарни избори, след като редовните са толкова скоро. Попита защо се протестира с обвинения за диктатура, а в същото време протестите са позволени. Ще му дам много детайли какво става в България", заяви Кънев.

Дневник