"Все още предстои Съветът на ЕС да вземе окончателно решение за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за България."

Това заяви еврокомисарят по прозрачността и ценностите Вера Йоурова днес в Европарламента. Тя представи състоянието на МСП в България и Румъния пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

"Би било преждевременно да ви дам дата. Трябва да следим събитията в България. И те не трябва да доведат до обратимост на тенденциите", допълни Йоурова.

♦ На 22 октомври 2019 г. Комисията обяви, че няма да има повече доклади за България. Два месеца по-късно ЕП одобри падането на мониторинга за страната ни. Сега Комисията изчаква позицията на Съвета на ЕС, за да вземе окончателно решение. Дотогава мониторингът технически съществува.

ЕК продължава да следи политическата ситуация в Българоиа и протестите, допълни Вера Йоурова.

„Винаги сме застъпвали становището, че мирните демонстрации са основно право. Подкрепяме протестите – те показват, че в българското общество се водят оживени дебати, че гражданите отдават голямо значение на независимостта и ефективността на  съдебната система“, продължи еврокомисарят.

Според нея реформите трябва да бъдат предмет на широк дебат, за да се постигне консенсус и механизми за проверка и възпиране. Добре е да бъдат взети и препоръките на Венецианската комисия, отправени към властите в София.

ЕК изразява доверие, че мониторингът може да приключи, припомни Йоурова. Тя обаче изтъкна, че условието е България да продължи да постига конкретни резултати, за да затвърди постигнатият напредък, особено в борбата с корупцията по високите етажи.

България е поела ангажимента за съддаване на механизми и мерки. Що се отнася до тези ангажименти, ЕК следи изпълнението им в контекста на новия доклад за върх закона за всички страни членки на ЕС. Очаква се той да бъде огласен на 23 септемри, каза еврокомисарят.  В Комисията вече са получени поисканите коментари от всички държави.

Основният ангажимент за съдебна реформа е свързан с въпроса за ефективните процедури при независимо разследване на действащия главен прокурор, припомни Йоурова.

България е поела ангажимента за съддаване на механизми и мерки. Що се отнася до тези ангажименти, ЕК следи изпълнението им в контекста на новия доклад за върх закона за всички страни членки на ЕС. Очаква се той да бъде огласен на 23 септемри, каза еврокомисарят.  В Комисията вече са получени поисканите коментари от всички държави.

Йоурова обяви, че за България ще бъде изразена тревога за свободата на изразяване и за състоянието на медиите. Но подобна е обстановката в много други държави от ЕС.

Съдът в Страсбург, а не ЕК решава дали полицейските действия са съразмерни

"Следя ситуацията в България и съм разтревожена. Ако демокрацията не функционира от горе на долу и от долу на горе, ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на страните членки. От горе на долу означава добре функционираща система за контрол, съовтетно политиците да си вършат добре работата. От долу на горе означава честни и свободни избори, право на гражданите да изразят свободно възгледите си и да участват в мирни протести. Те нямат тази възможност в България", изтъкна зам.-председателят на Комисията.

ЕК обаче не е арбитър във вътрешнополитически спорове. Трябва да има ясно разграничение между правомощията на комисията и на държавата. 

Вера Йоурова посочи, че каквото и да се случва, действията на органите на реда трябва да бъдат съразмерни с тези на протестиращите.

На въпрос на Клуб Z дали все пак Комисията може да предприеме мерки срещу България, ако бъде доказано непропорционално използване на сила, Йоурова отговори, че всеки може да се обърне към ЕВропейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. И този съд е институцията, която може да се произнесе по въпроса.

По време на дебата ирландската евродепутатка от радикалната левица Клейр Дейли обвини Вера Йоурова, че или е некомпетентна, или е подчинена на българския премиер Бойко Борисов. Еврокомисарката отхвърли тези твърдения с репликата "Не ме обиждайте." И бе категорична, че си върши работата в условията на пълна прозрачност. /Момчил Инджов, Брюксел.

Клуб Z